Clicky


'Witwasboete ABN AMRO mogelijk 450 miljoen'

'Witwasboete ABN AMRO mogelijk 450 miljoen'
02-10-2019 13:30 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

AMSTERDAM - ABN AMRO kan een boete van mogelijk 450 miljoen euro krijgen na het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) naar de bank heeft geopend. Dat schatten analisten van zakenbank Jefferies in een nieuw rapport over de Nederlandse bank.

ABN AMRO maakte een week geleden bekend onderwerp te zijn van een onderzoek van het OM naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. De bank wordt onder meer verweten klanten niet voldoende te hebben doorgelicht.

Eerder raamden marktvorsers van het Belgische KBC Securities dat een geldstraf voor ABN AMRO tussen de 150 miljoen en 200 miljoen euro zou liggen, althans als justitie serieuze misstanden aantoont. Analisten gingen er voor die schatting van uit dat de witwaszaak even ernstig zou zijn als die bij ING. Die bank kreeg vorig jaar een boete van 775 miljoen euro wegens grote nalatigheid bij het bestrijden van witwassen, maar is veel groter dan ABN AMRO.

ABN AMRO zelf kan nog niets zeggen over eventuele boetes of de hoogte daarvan. Het onderzoek van het OM moet nog grotendeels beginnen, licht een woordvoerder toe.