Asbest vrijgekomen bij grote brand Lisse

Asbest vrijgekomen bij grote brand Lisse [+foto]
02-10-2019 09:59 | Binnenland | auteur ANP

LISSE - Bij een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Lisse is asbest vrijgekomen. De gemeente heeft een NL-Alert verzonden om mensen te informeren over in welk gebied asbest is aangetroffen. De politie heeft verkeersmaatregelen genomen om te voorkomen dat het spul door het kapot trappen of overheen rijden verder wordt verspreid. Op plekken waar mensen het gebied verlaten waar asbest ligt, spuit de brandweer daarom bijvoorbeeld auto’s schoon.

Het asbest is aangetroffen in zowel Lisse als in het nabijgelegen Sassenheim, volgens een woordvoerder van de brandweer in een gebied van ongeveer 300 tot 400 meter breed en 1,5 kilometer lang. Volgens de gemeente is het risico klein dat mensen aan asbest worden blootgesteld en asbestvezels in hun huizen terechtkomen.

Een gespecialiseerd bedrijf moet het asbest zo snel mogelijk opruimen. Dat kan wel enkele dagen duren, aldus de gemeente.

Loods volledig uitgebrand

Asbest is een kankerverwekkende stof en het inademen van asbestvezels kan op termijn longkanker of longvlieskanker veroorzaken. De totale hoeveelheid vezels die iemand inademt bepaalt het risico op kanker en de hoeveelheid die mensen door dit incident inademen is zeer gering, meldt de gemeente.

De vrijstaande loods aan de Akervoorderlaan is volledig uitgebrand, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het asbest zat in het dak. Bij de brand kwam veel rook vrij. De brandweer meldde dinsdagavond dat de brandlucht tot ver in Zuid-Holland werd geroken. Mensen kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten. De brand is woensdag halverwege de ochtend zo goed als uit, "op hele kleine vuurhaardjes na", aldus de brandweerwoordvoerder. Er komt dan ook weinig rook meer van af.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,463

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden