Clicky


Officiële opening van de Crown Princess Mary's Bridge in Denemarken

Officiële opening van de Crown Princess Mary's Bridge in Denemarken [+foto's]
01-10-2019 09:46 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

ROSKILDE - Hare Koninklijke Hoogheid Kroonprinses Mary van Denemarken opende op 28 september de naar haar vernoemde brug over de Roskilde Fjord, de Crown Princess Mary's Bridge, die op 30 september opengaat voor het verkeer. Dit staaltje van civiele techniek, drie maanden vroeger opgeleverd dan gepland, is het allereerste project van BESIX in Denemarken.

De Deense wegbeheerder “Vejdirektoratet” gunde in 2016 het contract van € 133 miljoen aan RBAI, een joint venture tussen BESIX, Rizzani de Eccher (Italië) en Acciona Infraestructuras (Spanje). Mensen van 19 verschillende nationaliteiten werkten samen aan dit complexe project.

Technisch hoogstandje

De cantileverbrug ligt in een van de mooiste gebieden van Denemarken en is de eerste in zijn soort die sinds 1970 in het land verrees. Het contract omvat de aanleg van een 8,2 km lange snelweg met vier rijstroken, inclusief een brug van 1,4 km over Roskilde Fjord en 11 kleinere civiele werken (bruggen, tunnels en ecoducten), een keermuur van 1 km en geluidsschermen over een afstand van 3 km. Het project is bedoeld om de files te verminderen en als alternatief voor de bestaande basculebrug die sinds 1935 over de fjord ligt.

LEAN-methoden versnelden voortgang

Alle stakeholders van het project waren actief betrokken bij de LEAN-sessies. Deze collaboratieve werkmethode bestond onder andere uit het delen van projectvereisten en -doelstellingen en de continue verbetering van processen om de productiviteit te optimaliseren. De communicatie was gestoeld op onderling vertrouwen en transparantie. Dit verbeterde het beslissingsproces omdat er minder tijd verloren ging en er dus achteraf geen wijzigingen nodig waren.

De uitvoeringsmethoden speelden ook een cruciale rol in de vroegtijdige oplevering van het project. Zo werd bijvoorbeeld een aan het project aangepaste ‘drijvende bok’ ingezet om het brugdek te installeren. Met deze horizontale kraan konden we de deksegmenten een na een monteren. Het gebruik van verschillende productielijnen voor de prefabsegmenten droeg ook bij tot een snellere uitvoering.

Ecologische uitdaging

De snelweg en brug lopen door een landschap dat uitgeroepen is tot EU Natura 2000-gebied. Het is een lappendeken van broed- en nestplaatsen en biedt een onderkomen aan enkele van de meest waardevolle en bedreigde soorten en habitats in Europa. Vooral het fjordgebied is de biotoop van verschillende vogelsoorten, een beschermde waterplant, namelijk zeegras. Het is ook een belangrijke schuilplaats voor watervogels. Het bouwproject was dan ook onderworpen aan strenge ecologische en maatschappelijke normen om zowel de natuurpracht en habitats van de fjord te beschermen als ongewenste hinder voor de plaatselijke bevolking tot een minimum te beperken.

Onze aandacht ging speciaal uit naar de woonwijken vlakbij de bouwplaats en de moeilijke bereikbaarheid via de weg en over zee. We concentreerden ons vooral op maatregelen om lawaai en stof in te dammen. Geluid en trillingen werden bijvoorbeeld regelmatig gemeten om hun impact binnen de perken te houden. Lawaaierig werk werd uitgevoerd op momenten waar trekvogels niet op de fjord verbleven, zodat hun nestelgedrag niet verstoord zou worden. Op dezelfde wijze gingen men behoedzaam om met het zeemilieu. Aangepaste bouwmethoden en een zorgvuldige monitoring tijdens de uitvoering zorgden ervoor dat de sedimenten het zeegras niet aantastten.

De uitstekende samenwerking en nauwe, continue dialoog tussen de vele stakeholders speelde een essentiële rol voor een succesvolle oplevering van het project te midden van deze unieke, uitdagende omgeving.

Erik Stoklund Larsen, Director, Danish Road Directorate: ”RBAI JV heeft zich vanaf het aanbestedingsproces en tijdens de hele bouwtijd als een professionele aannemer gedragen. De samenwerking over de jaren heen gebeurde altijd in een goede verstandhouding en tot grote tevredenheid van de opdrachtgever. Ik wil de vertegenwoordigers van de drie bedrijven die de RBAI JV uitmaken, bedanken voor hun bijdrage. Ze hebben met de Fjord Link een fantastische prestatie geleverd. Het is een indrukwekkend project dat de Deense samenleving vele jaren ten goede zal komen.”

Nic De Roeck, Area Manager Europe, BESIX International: “De oplevering van dit complexe project vóór de contractuele einddatum en het hoge kwaliteitsniveau zou niet mogelijk geweest zijn zonder de open en constructieve samenwerking met Danish Road Directorate (DRD) en al de andere nationale en internationale partijen die erbij betrokken waren. We zijn bij BESIX ontzettend trots dat we een bijdrage konden leveren aan een van de mooiste landmarks in een van Denemarkens prachtigste natuurgebieden. We kijken ernaar uit om dit sterke, succesvolle partnerschap met DRD in de nabije toekomst voort te zetten.