Clicky


Britten komen snel met voorstellen brexit

Britten komen snel met voorstellen brexit
30-09-2019 22:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse regering zal woensdag of donderdag gedetailleerde voorstellen over de brexit aan de Europese Unie voorleggen. Daarmee zal het land ook ingaan op een oplossing van de kwestie rond de Ierse grens. Dat meldt een bron binnen de Britse regering maandag.

De zogeheten Ierse backstop, de regeling die een harde grens moet voorkomen tussen Ierland en Noord-Ierland, wordt gezien als het voornaamste struikelblok in de onderhandelingen. De Ierse en Britse regering en de EU willen grenscontroles en fysieke infrastructuur aan de grens vermijden, omdat die de spanningen over de politieke status van Noord-Ierland opnieuw kunnen aanwakkeren.

Volgens de Ierse zender RTE zou Groot-Brittannië nu voorstellen om aan beide zijden van de Ierse grens zogenoemde "douaneafhandelingscentra" op te zetten om te voorkomen dat er aan de grens zelf controles nodig zijn. De centra zouden tussen 8 tot 16 kilometer van de grens worden gevestigd, aldus een verslaggever van RTE. De journalist meldde dat de gegevens afkomstig waren van technische documenten die van Londen naar Brussel waren gestuurd en waarvan hij uittreksels had gezien.

De Britse premier Boris Johnson zei onlangs nog dat hij vasthoudt aan de huidige brexitdeadline van 31 oktober. Donderdag zei hij nog tegen partijgenoten dat hij ervan overtuigd is een deal rond te kunnen krijgen, maar dat het Verenigd Koninkrijk anders gewoon uit de EU stapt.