Clicky

 
Transport Online - Ook VNC geeft KLM laatste kans

Ook VNC geeft KLM laatste kans

Ook VNC geeft KLM laatste kans
30-09-2019 13:44 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Het cao-overleg tussen KLM en de vakbonden is maandag om 13.00 uur hervat. Cabinevakbond VNC, de grootste vakbond bij KLM, stemde als laatste bond in met het verzoek van KLM om weer om tafel te gaan. Daarmee schoven alle acht bonden waarmee KLM tot een vergelijk probeert te komen weer aan.

VNC spreekt in een verklaring van een uiterste poging. Daarbij zal het ook de beoogde salarisverhoging van de directie van KLM van naar verluidt 9,5 procent aankaarten. Gelet op die geste voor de top, verwacht VNC nu ook een hoger loonbod van de maatschappij.

"Na de financiële recordjaren bij KLM is een structurele loonsverhoging per jaar die aansluit op het niveau van landelijk gemiddeld 3 procent in 2019 een logische beweging", aldus VNC. Ook zit het de bond niet lekker dat voor KLM-personeel jarenlang een nullijn werd gehanteerd in de financieel mindere tijden.

Zolang onderhandelingen lopen blijft cabinepersoneel, zoals eerder aangekondigd, strikter volgens cao-afspraken werken. KLM heeft onder meer toestemming van VNC nodig als zij een vlucht wil uitvoeren die qua werk- en rusttijden buiten de cao-afspraken valt. Als VNC meer compensatie eist of geen toestemming meer verleent, boet KLM onder meer aan flexibiliteit in.

VNC zei eerder vooral moeite te hebben met het eindbod van KLM op loon en looptijd. Verder bestaat er twijfel in hoeverre nog op inhoud kan worden onderhandeld. KLM bood 2,5 procent meer loon per jaar voor de duur van 2 jaar en 9 maanden. Dat werd door VNC afgewezen.

Andere bonden waarschuwden eerder ook al voor een laatste kans voor KLM. Zo sprak FNV Grond eerder van "óf een akkoord, óf vol in de actiemodus". Eerdere stakingen van het grondpersoneel zorgden al voor de nodige annuleringen en vertragingen van vluchten. Ook CNV maande KLM eerder om over de brug te komen met betere voorstellen om daarmee acties te voorkomen.

Een zegsman van KLM kon alleen bevestigen dat alle partijen weer zijn aangeschoven.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,211
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden