Clicky


Thunberg en Trump genoemd voor Nobelprijs voor de Vrede

Thunberg en Trump genoemd voor Nobelprijs voor de Vrede
27-09-2019 11:44 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

OSLO - Over de Amerikaanse president Donald Trump en klimaatactiviste Greta Thunberg wordt dit jaar het meest gesproken als genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar er zijn nog andere, onbekendere kanshebbers.

Drie jonge vredesactivisten, de Libische Hajer Sharief, de Somalisch-Canadese Ilwad Elman en Nathan Law Kwun-chung uit Hongkong, staan bovenaan de voorspelling die het Noorse onderzoeksinstituut PRIO jaarlijks publiceert. Ook Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition worden genoemd.

PRIO zit vaak goed met de voorspellingen van de winnaar van de Vredesprijs. Volgens de directeur van het instituut is de belangrijkste vraag bij de kandidatuur van Thunberg of klimaatverandering in verband kan worden gebracht met gewapende conflicten.

11 oktober bekendmaking

Het Nobelcomité heeft dit jaar 301 nominaties binnen gekregen. Die worden ingediend door parlementariërs, academici en onderzoekers uit de hele wereld.

De winnaars van de Nobelprijzen worden in de week van 7 oktober bekendgemaakt. Op vrijdag 11 oktober wordt duidelijk wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt.