Transport Online - Gevangenisstraf voor achtervolgen, rammen en van de weg afduwen van bestelbus

 


Gevangenisstraf voor achtervolgen, rammen en van de weg afduwen van bestelbus

Gevangenisstraf voor achtervolgen, rammen en van de weg afduwen van bestelbus
26-09-2019 17:50 | Binnenland | auteur Redactie

ROERMOND - De rechtbank heeft donderdag een 43-jarige man veroordeeld voor een poging doodslag door het achtervolgen, rammen en van de weg afduwen van een bestelbus in Montfort. De man krijgt hiervoor vier jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

Op 23 oktober 2017 is in Montfort een bestelbus met twee inzittenden met hoge snelheid een aantal kilometers lang achtervolgd door twee andere bestelbussen. De bestelbus werd uiteindelijk geramd, van de weg gedrukt, kwam terecht tegen een boom en viel vervolgens om.

De rechtbank Limburg vindt bewezen dat de verdachte de bestuurder was van één van deze bestelbussen en wel de bus die uiteindelijk de omgevallen bestelbus van de weg heeft geduwd. De verdachte heeft iedere betrokkenheid ontkend, maar beide slachtoffers hebben de verdachte duidelijk herkend als bestuurder van een van de bestelbussen.

De rechtbank heeft geoordeeld dat er een aanmerkelijke kans was op een ongeval met dodelijke afloop en de verdachte veroordeeld voor een poging doodslag. Nadat de bestelbus gekanteld in de berm lag, heeft de verdachte zich niet om de slachtoffers bekommerd, maar is hij doorgereden.

De rechtbank heeft bij de straftoemeting in aanmerking genomen dat er meer personen betrokken zijn geweest. De verdachte is als enige herkend en moest zich dan ook als enige voor de rechtbank verantwoorden. Het is schokkend dat evident is, dat meer daders betrokken zijn geweest bij de achtervolging, maar dat niemand openheid van zaken heeft gegeven. Omdat ook de verdachte niks heeft verklaard over enig motief, heeft de rechtbank daarmee ook geen rekening kunnen houden.

Een aanzienlijke gevangenisstraf is dan ook gerechtvaardigd. In het voordeel van de verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat hij een blanco strafblad heeft en zijn leven verder op orde lijkt te hebben, met een gezin en een eigen bedrijf.  In plaats van vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, die normaal worden opgelegd bij een poging doodslag, heeft de rechtbank bepaald dat de helft daarvan, twee jaar, voorwaardelijk worden opgelegd.

 Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,592
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden