Clicky


Toenemend aantal ZZP-ers krijgt te maken met wanbetalers

Toenemend aantal ZZP-ers krijgt te maken met wanbetalers
26-09-2019 11:45 | Financieel | auteur Redactie

Gesponsord artikel

ROTTERDAM - Het is al langer een zichtbare trend: in veel sectoren groeit het aantal ZZP-ers en zo ook in het wegvervoer. De vrijheid om zelf te bepalen tegen welke voorwaarden men werkt, is voor velen aantrekkelijk. Maar wat doet u als een grotere opdrachtgever niet tijdig betaalt? De schade kan dan al snel in de duizenden euro’s lopen, maar ook kleinere facturen behoren gewoon op tijd en netjes te worden betaald. U heeft tenslotte netjes en volgens afspraak gereden.

Daarbij zijn ZZP-ers en kleinere ondernemers doorgaans extra kwetsbaar, omdat er vaak minder grote reserves zijn om op terug te vallen en betalingstermijnen regelmatig eenzijdig worden opgerekt. Daarom is het goed om al in de betalingsvoorwaarden aan te geven hoe wordt gehandeld bij het niet nakomen van een betalingsverplichting.

In actie komen tegen wanbetalers

Via deze link vindt u handige tips die incasso advocaten geven om wanbetalers te laten betalen. Ook staan er voorbeeldbrieven voor eigen gebruik en betalingsvoorwaar­den die u zelf kunt gebruiken.

In de praktijk

Online is al veel informatie te vinden, maar dat neemt niet weg dat sparren altijd zinvol is. “Veel van onze klanten bellen in eerste instantie voor meer informatie over hoe ze met wanbetalers om kunnen gaan”, aldus Lucien Ridderbroek, advocaat bij e-Legal incasso advocaten.

“Wij adviseren hen om allereerst uit eigen naam een betalingsherinnering en/of aanmaning te sturen Het is beter als dit soort brieven op eigen briefpapier van de klant staan, dan meteen op het briefpapier van een incasso advocaat. Het kan namelijk oprecht zo zijn dat een betaling per abuis tussen de spreekwoordelijke stapel terecht is gekomen en dat men vergeten is te betalen.”

Wanneer na herhaaldelijke verzoeken betaling nog steeds uitblijft, dan is het verstandig een incasso uit handen te geven. Zeker als het gevoel overheerst dat er ‘iets niet klopt’, is het goed om niet te lang te wachten om in actie te komen. Mocht een onderneming failliet worden verklaard, dan ziet u uw geld waarschijnlijk nooit meer.

Ridderbroek: “Als een klant belt, dan vragen wij specifiek naar bepaalde zaken. Wij signaleren in zo’n gesprek de zogenaamde red flags, vaak ver voordat een klant deze zelf ziet. Door onze specialisatie in incassorecht weten wij of er direct actie nodig is als we signalen oppikken van bijvoorbeeld een dreigend faillissement.”

Zelfs tot in de rechtbank

Zodra u een incasso uit handen geeft, gaat een professionele partij voor u aan de slag. Het slagings­percentage is echter afhankelijk van een aantal factoren. De mogelijkheden van uw incassopartner om daadwerkelijk pressie uit te oefenen, kan meewegen in de beslissing voor een bepaalde partij. Zo is er in Nederland een wezenlijk verschil tussen enerzijds een incasso advocaat en anderzijds een incassobureau: de eerste kan procederen in alle zaken, conservatoir beslag laten leggen en eventueel een faillissementsaanvraag doen. Een incassobureau kan dit niet en zal u vooral helpen met de eerste stappen in het proces, namelijk het buiten rechte tot betaling sommeren. Wanneer het complexer wordt, moet ook een incassobureau een specialist zoals een advocaat inschakelen. Heeft u een vordering van boven de 25.000 euro, dan heeft u vrijwel altijd een incasso advocaat nodig om in rechte uw gelijk te halen.

No cure no pay

Er is dus nogal wat variatie op het gebied van incassorecht. Lees daarom altijd ook de voorwaarden (kleine lettertjes) om te begrijpen wat een incassopartner wettelijk kan of mag. Zo voorkomt u dat een ingeschakelde partij uw vraag niet kan oplossen en dat het alsnog onnodig lang duurt voordat uw factuur wordt betaald. Zoek ook de verschillen uit tussen betalen op uurtarief of ‘no cure, no pay’. Het laatste kan zomaar eens interessanter zijn, want u weet dan zeker dat een incassopartner zijn best voor u doet, aangezien de fee afhangt van het succesvol vorderen van een incasso.