Transport Online - OM eist weer taakstraffen voor blokkeerfriezen

OM eist weer taakstraffen voor blokkeerfriezen

OM eist weer taakstraffen voor blokkeerfriezen
26-09-2019 11:24 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep opnieuw taakstraffen tegen vijftien blokkeerfriezen voor betrokkenheid bij de A7-blokkade in 2017.

Vorig jaar legde de rechtbank aan 34 personen een taakstraf op. Vijftien gingen in hoger beroep. De eisen van het OM komen grotendeels overeen met het vonnis van de rechtbank.

Het OM wil dat 'boegbeeld' Jenny Douwes 240 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf krijgt. De rechtbank kwam tot 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Zij wordt onder meer verdacht van opruiing. Zo had Douwes een Facebook-evenement aangemaakt waarin werd opgeroepen tot de actie en speelde zij een coördinerende rol, aldus het OM.

Gelauwerd met krans

Volgens het OM neemt Douwes geen enkele verantwoordelijkheid voor haar aandeel. De aanklager refereert onder meer aan een huldiging van Douwes na de behandeling van de strafzaak bij de rechtbank in 2018. "Zij profileert zichzelf buiten de zittingszaal niet alleen als boegbeeld van de blokkade, maar laat zich ook letterlijk door sympathisanten met een krans lauweren als triomfator. Nota bene op de trappen van het gerechtshof."

Een motorrijder die de bussen afsneed, hoorde ook 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen. Hij zou een van de meest intimiderende blokkeerfriezen zijn geweest. Tegen dertien anderen zijn taakstraffen van 120 tot 150 uur geëist.

Nauwe samenwerking

Door de blokkade werd een geoorloofde betoging door anti-Zwarte Pietdemonstranten verhinderd en de verkeersveiligheid in gevaar gebracht, aldus het OM. Ook zou er geweld zijn gebruikt. De actie was volgens het OM een nauwe, bewuste samenwerking.

De advocaten van de verdachten komen donderdag nog aan het woord. Het hof in Leeuwarden doet 31 oktober uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions