Clicky


'Cyberaanvallen op leveranciers Airbus'

'Cyberaanvallen op leveranciers Airbus'
26-09-2019 10:21 | Algemeen | auteur ANP/AFP

BLAGNAC - Leveranciers van de Europese luchtvaartgigant Airbus zijn getroffen door een serie cyberaanvallen. De daders waren op zoek naar geheime technische informatie, zeggen twee bronnen rond het onderzoek tegen persbureau AFP. Zij vermoeden dat er een band bestaat met China.

De afgelopen twaalf maanden zou sprake zijn geweest van vier grote aanvallen. Hackers hadden het naar verluidt voorzien op het Britse Rolls-Royce, de Franse onderneming Expleo en twee Franse bedrijven waarvan de namen niet worden genoemd.

Airbus en Rolls-Royce hebben nog niet gereageerd. Expleo kon de cyberaanval "bevestigen noch ontkennen". De aanval op dat bedrijf zou eind vorig jaar aan het licht zijn gekomen, maar volgens één van de bronnen waren hackers al veel eerder doorgedrongen in de systemen van die Franse onderneming.

Er zouden onder meer documenten zijn gestolen die betrekking hebben op de motoren van het militaire transportvliegtuig A400M. Ook zouden hackers interesse hebben gehad in de aandrijving en systemen van passagierstoestel Airbus A350.

Geen van de bronnen kon met zekerheid zeggen wie achter de cyberaanvallen zit. Het vermoeden bestaat echter dat Chinese hackers verantwoordelijk zijn. Zij zijn al vaker in verband gebracht met bedrijfsspionage en zouden ook een duidelijk motief hebben.

Als mogelijke daders worden de hackers van de groep APT10 aangewezen. APT 10 wordt ook wel Red Apollo, menuPass, CVNX, Stone Panda en POTASSIUM genoemd. De cyberspionnen richten zich vooral op telecombedrijven en de industrie in Europa, de Verenigde Staten en Japan. De informatie die ze willen krijgen, moet zowel de Chinese overheid als Chinese bedrijven helpen. Ook de JSSD, een regionale tak van de Chinese veiligheidsdiensten, wordt genoemd.

Airbus beschikt over geavanceerde technische informatie, maar die wordt volgens kenners goed afgeschermd. Daarom zouden hackers via een omweg proberen om toegang te krijgen tot dergelijke gegevens. "Grote bedrijven zijn erg goed beveiligd", zegt een veiligheidsexpert. "Kleinere ondernemingen zijn een makkelijker doelwit."