Transport Online - 'Meer bedreigingen na actie blokkeerfriezen'

'Meer bedreigingen na actie blokkeerfriezen'

'Meer bedreigingen na actie blokkeerfriezen'
25-09-2019 18:23 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Volgens Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn de bedreigingen richting de actiegroep na de A7-blokkade verdrievoudigd. Dit zei hij woensdag in het gerechtshof in Leeuwarden.

KOZP maakte 18 november 2017 deel uit van de anti-Zwarte Pietdemonstranten die op de snelweg bij Joure werden tegengehouden. Zij konden zo niet naar de landelijke intocht in Dokkum. Bij de blokkade was ook sprake van geweld en dwang, stelt het Openbaar Ministerie.

De rechtbank gaf vorig jaar aan 34 blokkeerfriezen een taakstraf. Boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf omdat zij zou hebben aangezet tot de actie. Vijftien blokkeerfriezen legden zich er niet bij neer. Ook het OM stapte naar het hof. Woensdag was de tweede dag van het hoger beroep. KOZP had spreekrecht gekregen. Afriyie en andere KOZP-leden waren via een zijdeur binnengekomen.

De blokkeerfriezen stellen dat een langzaamaanactie was beoogd. Onzin, vindt KOZP. Douwes was volgens KOZP nauw betrokken bij de versperring. Zij ontkende dit dinsdag. KOZP wil dat de blokkeerfriezen een workshop gaan volgen over Zwarte Piet en racisme, naast een taakstraf. Verder werd een materiële schadevergoeding van bijna 500 euro gevorderd. "Ik hoop dat uw uitspraak een signaal is voor iedereen die voor eigen rechter wil spelen", aldus Afriyie.

Dinsdag deden Douwes en vier verdachten hun verhaal voor het hof. Woensdagochtend verschenen vier andere blokkeerfriezen voor de rechter. De overige zes die in beroep zijn gegaan, waren op de tweede dag afwezig. Een 48-jarige blokkeerfriezin uit Sneek sprak van een 'burgerplicht'. Het zou uit de hand zijn gelopen als de demonstranten in Dokkum waren gekomen, zei ze woensdag.

Donderdag komt het OM met de strafeisen en nemen de advocaten van de blokkeerfriezen het woord. Het hof doet op 31 oktober uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions