Clicky


Brits parlement woensdag weer bijeen

Brits parlement woensdag weer bijeen
24-09-2019 13:48 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - [update 19:23 uur] Het Britse Lagerhuis komt woensdag voor het eerst sinds 9 september weer bijeen. Het Hooggerechtshof in Londen heeft bepaald dat de door premier Johnson afgekondigde schorsing van vijf weken onwettig is. Het oordeel is voor Johnson die meent een missie te hebben het land snel uit de EU te halen, een pijnlijke nederlaag. De rechterlijke macht lijkt hiermee zijn rol als 'Einzelgänger' te stoppen en hem afhankelijk te maken van het Lagerhuis dat hij juist uit de buurt wilde hebben.

De schorsing was volgens alle opperrechters een niet onderbouwde manoeuvre van Boris Johnson, om het werk van de volksvertegenwoordiging in de aanloop naar de brexit te dwarsbomen. Daarom dient het parlement gewoon aan de slag te zijn. Niet eerder oordeelden Britse rechters dat de eerste minister van het land onwettig handelde met adviezen aan de monarch. En evenmin was het tot dinsdag zover gekomen dat een rechter de besluiten van regering en vorst als illegale onzin in de prullenbak gooit.

Johnson die in New York bij de Verenigde Naties is, heeft gezegd het volstrekt niet eens te zijn met het oordeel. Hij heeft wel beklemtoond de uitspraak te zullen respecteren. Maar Johnson wil niet aftreden als gevolg van deze voor hem erg schadelijke rechterlijke uitspraak. Hij herhaalde dat zijn land de EU eind oktober verlaat.

De rechters zijn in wezen tot de conclusie gekomen dat de premier de boel bewust heeft misleid en het parlement wilde uitschakelen om het vertrek van zijn land uit de Europese Unie op 31 oktober niet in gevaar te brengen. Oppositieleider Jeremy Corbyn heeft de premier van machtsmisbruik en minachting van de democratie beschuldigd en wil dat hij opstapt. Dat zou echter niet automatisch leiden tot vervroegde verkiezingen.

Maar een andere 'interim-premier' installeren lijkt in de huidige situatie erg moeilijk, mede omdat Corbyn met zijn uiterst linkse denkbeelden geen alternatief is. Johnson wil graag snel verkiezingen, maar het Lagerhuis heeft recent twee pogingen van hem afgewezen om voor een Europese top op 17 en 18 oktober verkiezingen te houden. Twee derde van de leden van het Lagerhuis moeten instemmen met het houden van nieuwe verkiezingen op korte termijn. Alle partijen bereiden zich op een stembusgang voor, maar vrezen dat de gehavende Conservatieve Partij van Johnson dan een kans krijgt zich door de verwarring te herstellen en de brexit door te drukken. Het parlement wordt 25 dagen voor de stembusgang geschorst.