Transport Online - Vlaggen halfstok in hele land voor geliquideerde advocaat Derk Wiersum

Vlaggen halfstok in hele land voor geliquideerde advocaat Derk Wiersum

Vlaggen halfstok in hele land voor geliquideerde advocaat Derk Wiersum
19-09-2019 10:10 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 12:00 uur] In het hele land hangen vlaggen donderdag halfstok voor de geliquideerde advocaat Derk Wiersum. Zo hebben alle gerechtsgebouwen gehoor gegeven aan de oproep hiertoe van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook bij veel advocatenkantoren en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken hangt de vlag halfstok.

"Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen", verklaart de Raad voor de Rechtspraak de rouwstand van de vlaggen.

De rechtbanken kunnen verder zelf invulling geven aan de manier waarop ze stil willen staan bij de liquidatie. Zo werd in de rechtbank in Rotterdam, waar de weduwe van Wiersum werkzaam is, een grote bijeenkomst gehouden met rechters, officieren van justitie en advocaten. In de rechtbank in Assen wordt een condoleanceregister neergelegd.

Rechtbank Breda

De rechtbank in Breda, waar Wiersum plaatsvervangend rechter was, hield woensdag een herdenkingsbijeenkomst. Dat gebeurde ook in de rechtbank in Amsterdam.

De Hoge Raad publiceerde donderdag in vijf dagbladen een rouwadvertentie voor de vermoorde strafpleiter. "Als advocaat trad hij op in vele zaken bij de Hoge Raad. Hij streed voor rechtvaardigheid en menselijkheid", schrijft de hoogste juridische instantie in de advertentie.

Orde van Advocaten

De Amsterdamse Orde van Advocaten plaatste een boodschap op reclameschermen in het openbaar vervoer. "Wij blijven veerkrachtig, zullen niet voor geweld wijken en weten ons gesteund door de rechterlijke macht, openbaar ministerie en de burgemeester."

Wiersum werd woensdagochtend bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Hij verdedigde de kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions