Liquidatie advocaat Derk Wiersum schokt Kamer

Liquidatie advocaat Derk Wiersum schokt Kamer
18-09-2019 09:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Partijen in de Tweede Kamer zijn geschokt door de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. woensdagochtend in Amsterdam. Regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA spreken van "een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat". CDA-Kamerlid Chris van Dam vraagt zich af of de beveiliging van de kroongetuige en zijn naasten wel in goede handen is.

Ook coalitiepartner VVD ziet de rechtsstaat in het geding komen. De nieuwe liquidatie doet Kamerlid Dilan Yesilgöz denken aan "Italiaanse maffiapraktijken. Zeer schokkend dit. Dit tast het fundament van onze rechtsstaat aan en zou niet mogen gebeuren in Nederland." Haar D66-collega Maarten Groothuizen spreekt van "inktzwart nieuws" en "een ongehoorde escalatie van het geweld".

Van Dam en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken willen dat justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Kamer komt om tekst en uitleg te geven. Van Dam vreest dat de gevolgen van de liquidatie de hele advocatuur en de rechtsstaat zullen raken. Hij denkt dat potentiële kroongetuigen voortaan wel twee keer nadenken voor ze nog samenwerken met de politie, en advocaten voor ze met zo'n cliënt in zee gaan.

Leeftijd

Ook de jonge leeftijd van de vermoedelijke dader geeft te denken, zegt Van Dam. Hij vermoedt dat een tiener met de moord is belast omdat minderjarigen veel lichtere straffen krijgen. De politiek moet zich gaan beraden of dat niet anders moet, vindt hij.

De moord zal de Algemene Beschouwingen, het grote Kamerdebat over de plannen die het kabinet met Prinsjesdag heeft gepresenteerd, zeker overschaduwen, zeggen de Kamerleden.

Advocaat Derk Wiersum, die B. bijstaat in de rechtszaak over liquidaties met het criminele kopstuk Ridouan Taghi als spil, werd woensdagochtend in Amsterdam doodgeschoten.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,786
Diesel1,476

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden