Clicky


Pianist Daniel Wayenberg overleden

Pianist Daniel Wayenberg overleden
18-09-2019 08:33 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Nederlandse pianist Daniël Wayenberg is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek, meldt de pianist Martin Oei, met wie Wayenberg de laatste jaren samenwerkte.

Wayenberg maakte al ruim 80 jaar muziek. Hij kreeg het met de paplepel ingegoten. Zijn Russische moeder, zelf violiste, leerde hem het notenschrift en ontdekte zijn absolute gehoor. Zij gaf hem ook pianolessen. Al met al gaf zij hem een basis waar hij zijn leven lang plezier van had. Hij zou het zelfs schoppen tot een optreden in Carnegie Hall in New York.

In 1936 trad de in Parijs geboren musicus voor het eerst op als 'concertpianist', namelijk op een bruiloft in Nice.

Oei noemt Wayenberg zijn muzikale opa. "Hij was 66 jaar ouder dan ik en we hebben zes jaar lang samen opgetreden, van 2012 tot 2018. Hij logeerde bij ons als we optredens hadden of moesten repeteren. Met veel humor kon hij mijn ouders in de maling nemen en hij speelde tot diep in de nacht computerspelletjes. Hij genoot van goede wijn en whisky, maar met mate: maximaal één drankje per avond. Hij heeft me altijd als een collega behandeld terwijl ik pas net kom kijken in de pianowereld. Op een avond was ik het vijfde pianoconcert van Beethoven aan het instuderen. Na het lezen van de krant zei Daniel: ik zal wel even de orkestpartij spelen en tot mijn verbazing speelde hij de orkestpartij zo uit zijn hoofd", aldus Oei.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions