Clicky

 
Transport Online - Milieubeweging: minder vee is minder stikstof

Milieubeweging: minder vee is minder stikstof

Milieubeweging: minder vee is minder stikstof
17-09-2019 15:13 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Milieuorganisaties missen in de kabinetsplannen voor het komende jaar goede oplossingen voor het stikstofprobleem. Greenpeace en Milieudefensie pleiten voor inkrimping van de veestapel, zodat de uitstoot daalt. "De woningbouw ligt nagenoeg stil, terwijl verkeer en veeteelt veel meer stikstof uitstoten", reageert directeur Donald Pols op de miljoenennota.

Wat Milieudefensie betreft gaat de overheid boeren uitkopen "voor een eerlijke prijs". "Rutte en co moeten laten zien dat Nederland vanaf nu normaal met de natuur kan omgaan", aldus Pols. "Koopkrachtplaatjes zijn waardeloos zolang het kabinet niets doet aan het stikstofprobleem."

Ook Greenpeace vindt dat de veestapel kleiner moet. De organisatie beschouwt de stikstofproblemen als uiting van een wereldwijde 'klimaat- en biodiversiteitscrisis'.

De uitstoot van te veel stikstof verstoort de natuur. Bouw- en infrastructuurprojecten in de omgeving van beschermde zogeheten Natura 2000-gebieden liggen al maanden stil, omdat de regels voor de stikstofuitstoot volgens de Raad van State niet deugden.

LTO Nederland is het met de milieuclubs eens dat minder stikstof moet worden uitgestoten, ook door de veehouderij. Maar natuur beschermen is ook maatwerk, vindt de brancheorganisatie. LTO wil dat kritisch wordt gekeken naar de Natura 2000-gebieden in Nederland, zowel naar het aantal beschermde gebieden als de ligging en het soort gebied. Dat wil overigens niet zeggen dat de organisatie "per definitie pleit voor minder natuur".

Greenpeace-directeur Joris Thijssen is verder blij dat er een Nederlandse CO2-heffing komt voor bedrijven, maar hij is er niet gerust op dat vervuilende multinationals als Shell, RWE en Tata Steel daadwerkelijk hun aandeel zullen bijdragen. "De deur naar uitzonderingen blijft toch open, het is een schimmig beleid welke multinational wel of niet opdraait voor de klimaatkosten", vindt Thijssen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden