Clicky


Koeltrein van Valencia naar Rotterdam met Spaanse groenten en fruit

Koeltrein van Valencia naar Rotterdam met Spaanse groenten en fruit
16-09-2019 09:58 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

EINDHOVEN - Deze maand is een intermodale service van start gegaan voor de export van verse groenten en fruit van Valencia naar de Benelux, waarbij spoorwegtransport wordt gecombineerd met wegtransport. Het initiatief vermindert de CO2-uitstoot met meer dan 70% ten opzichte van alleen wegtransport. De verbinding is een dienst van GRUPAG, het onderdeel van DHL Supply Chain in Spanje dat gespecialiseerd is in het transport van verse groenten en fruit.

Per jaar zal er 10.000 ton producten per trein worden vervoerd van Valencia naar Rotterdam en van daaruit over de weg naar Amsterdam en Brussel, de twee belangrijkste exportpunten van verse Spaanse groenten en fruit voor GRUPAG. Verder is het bedrijf van plan om de spoorroute de komende maanden uit te breiden naar Frankrijk en Duitsland om ook voor die bestemmingen een duurzamere optie te bieden.

De nieuwe service, die geen extra kosten voor GRUPAG-klanten met zich meebrengt in vergelijking met alleen wegtransport, zal zowel de prijs als de bruikbaarheid van de service op deze lijn het hele jaar door stabiel houden. Spoorlijnen hebben minder te lijden onder verstoringen door files of weersomstandigheden.

De CO2-reductie op de lijn is indrukwekkend. De nieuwe intermodale reis van Valencia naar Amsterdam stoot 43.212 g CO2 per tonkilometer uit, vergeleken met 162.960 g CO2 per tonkilometer met wegtransport voor exact dezelfde route.

Daniel Wartena, Director Transport bij DHL Supply Chain in de Benelux: ”Het laat zien hoe DHL hard werkt aan zijn zelfverklaarde verplichting om de uitstoot van al zijn logistieke activiteiten tegen 2050 op nul te brengen. Innovatieve intermodale oplossingen zijn daarin cruciaal. Ook vanuit de Benelux bieden we in toenemende mate zulke oplossingen aan; combinaties met spoorverbindingen richting Italië en Scandinavië springen er op het moment uit. Dergelijke duurzame transportoplossingen passen in het streven van ons en onze klanten om de CO2-uitstoot te verminderen zonder hogere kosten te maken en idealiter zelfs met hogere serviceniveaus.”

Foto's

  • DHL
    DHL