Transport Online - Burgemeester Halsema: brief over zoon was eenmalig

Burgemeester Halsema: brief over zoon was eenmalig

Burgemeester Halsema: brief over zoon was eenmalig
14-09-2019 09:46 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - "Als burgemeester leg ik elke dag weer verantwoording af over mijn opdracht om problemen in de stad op te lossen en over mijn handelen als bestuurder. Ik leg geen verantwoording af over het handelen van mijn gezin." Zo antwoordt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op een vraag van NRC waarom ze niet zelf heeft verteld dat het verboden wapen waarmee haar zoon werd opgepakt, van haar man was.

Kort nadat de 15-jarige jongen was aangehouden, schreef Halsema een brief over de kwestie. Daarin sprak ze tegen dat haar zoon zich schuldig had gemaakt een een gewapende inbraak. Ook zei ze dat er beslist geen sprake was van een doofpot.

"Ik schreef de brief als moeder die haar minderjarige zoon moest beschermen, in een uitzonderlijke reactie op onjuistheden in de pers die hem beschadigden. Op dat moment koos ik er bewust voor om publiekelijk uitspraken te doen over een privékwestie. Daar ga ik geen gewoonte van maken", laat de burgemeester weten.

Tegen NRC zegt haar man, filmmaker Robert Oey, dat het wapen een echte, maar onklaar gemaakte revolver is van een goede vriend. Hij had het wapen gebruikt voor een filmopname. "Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd", aldus Oey. Volgens hem wist Halsema niet dat er een revolver in huis was en heeft hij haar dat pas verteld nadat hun zoon was aangehouden. Ze heeft het vervolgens niet in haar brief vermeld "omdat er door de buitenwacht geen vragen werden gesteld over de herkomst van het wapen".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen