'FNV onder de grens van 1 miljoen leden'

'FNV onder de grens van 1 miljoen leden'
14-09-2019 09:52 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - Het ledenaantal van de FNV is dit jaar onder de grens van 1 miljoen gedoken. Dat bevestigt de vakbond op de website, na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Dat baseerde zich op interne rapportages van de bond. Een woordvoerder van de FNV heeft niets aan de verklaring op de site toe te voegen.

Volgens de bond is de daling toe te schrijven aan de opschoning van het ledenbestand. Die was nodig na het fusietraject dat in 2015 is ingezet. In dat jaar gingen de grootste FNV-bonden op in één bond met 800.000 leden. Daarnaast kent de FNV nog een aantal aangesloten zelfstandige bonden met samen bijna 200.000 leden.

Het FD schrijft dat de daling te maken heeft met de vergrijzing van het ledenbestand. Het grootste aantal uitschrijvingen komt van de seniorentak, meldt de krant. En ook jongere leden lopen weg: de jongerenbond vertoont 6 procent krimp. Toch noemt de FNV zich "met 80.000 leden beneden de 35 de grootste jongerenorganisatie van Nederland" en "steunt 80 procent van de werkenden wat wij doen".

Het teruglopen van het aantal leden is een trend waar alle organisaties met leden of abonnees mee te maken hebben, zegt de bond. Dat heeft gevolgen voor de begroting van dit en volgend jaar. "Gelukkig heeft de FNV een gezonde financiële positie, met ruim voldoende middelen in kas om dit op te vangen."

Volgens de krant is de uitstroom van leden het grootst bij de 'fusiebond', waarin AbvaKabo, Bondgenoten en Bouw zijn opgegaan. Daar zijn dit jaar tot en met augustus 39.000 leden afgevallen en er zitten nog bijna 30.000 opzeggingen in de pijplijn. Over heel 2019 rekende de FNV op een ledenverlies van 40.000.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden