Transport Online - Paul van Loon presenteert nieuw kinderboek dode hoek

Paul van Loon presenteert nieuw kinderboek dode hoek

Paul van Loon presenteert nieuw kinderboek dode hoek
12-09-2019 16:24 | Transport | auteur Redactie

DEN HAAG - Veilig Verkeer Nederland (VVN), TLN (Transport en Logistiek Nederland), Kinderboekenschrijver Paul van Loon en TOTAL in Nederland waarschuwen vandaag gezamenlijk voor de dode hoek. Als kinderen in de dode hoek van grote voertuigen komen lopen ze gevaar. Ieder jaar gebeuren er tientallen ongelukken in de dode hoek. Vooral fietsers zijn kwetsbaar. Jaarlijks raken er vijf basisschoolkinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar gewond door zo’n ongeluk met een groot voertuig. Zo blijkt uit cijfers van de SWOV over 2011-2017.

Bijna de helft van de volwassen fietsers kiest de verkeerde plek bij de vrachtauto waar zij zich als fietser veilig denken op te stellen. Een ongeval heeft ernstiger gevolgen voor een fietser wanneer de tegenpartij een vrachtauto is. Van de ernstige ongevallen veroorzaakt door de dode hoek heeft in algemene zin 46 procent een dodelijke afloop. Bij een botsing tussen een fietser en een auto bedraagt dit percentage 8 procent.

Aanbieding eerste exemplaar van het kinderboek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’

Op openbare basisschool Het Volle Leven in Den Haag ontving minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) uit handen van Paul van Loon het eerste exemplaar van zijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’: een spannend Griezelbus-avontuur waarin kinderen die in de dode hoek komen in een parallel universum belanden. Het boek verscheen 12 jaar geleden en is nu aangepast naar de huidige tijd, klaar voor een nieuwe groep lezers en verkeersdeelnemers. Achterin het boek zijn de vuistregels opgenomen die VVN en TLN opstelden om je veilig rond voertuigen te bewegen en rekening te houden met de dode hoek.

Bekrachtiging partnership Veilig Verkeer Nederland en TOTAL in Nederland

Tegelijkertijd kondigden VVN en TOTAL hun samenwerking aan, gericht op de doorontwikkeling van de gratis te downloaden augmented reality app ‘Uit de hoek’. Hiermee ervaren ouders samen met hun kinderen de veiligste plaats op de weg. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de volwassenen niet weet waar zij moeten gaan staan ten opzichte van een vrachtwagen. Kinderen die op school een dodehoekles hebben meegemaakt kunnen aan de hand van deze app aan hun ouders laten zien waar zij het veiligst kunnen gaan staan. De app is gratis te downloaden via Google Play en de App Store.

De eerste ‘Veilig op weg’ les van het schooljaar

Vandaag vond ook één van de eerste ‘Veilig op Weg’-lessen van VVN en partner TLN weer plaats. De groepen 7 van Het Volle Leven waren de gelukkigen; zij mochten zelfs Paul van Loon als eenmalige gastdocent in de klas verwelkomen. De samenwerking tussen VVN en TOTAL maakt het bovendien mogelijk om iedere school die deze les boekt een exemplaar van ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’ cadeau te doen voor de schoolbibliotheek. Jaarlijks verzorgen VVN en TLN ruim 900 ‘Veilig op Weg’-lessen voor leerlingen van groep 7 en 8.

Lessen over het omgaan met de dode hoek nog steeds hard nodig

VVN-directeur Evert-Jan Hulshof: “De ongevalscijfers laten zien dat fietsers vanaf 10 jaar een kwetsbare groep zijn. Hun verkeersgedrag is soms onvoorspelbaar; ze nemen veel risico’s en houden zich bewust of door onwetendheid niet aan de verkeersregels. Dode hoekongevallen hadden vaak voorkomen kunnen worden als de betrokken verkeersdeelnemers bewuster waren geweest van de gevaren van de dode hoek en als ze hadden geleerd waar ze zich het beste op kunnen stellen in de buurt van grote voertuigen.”

Paul van Loon: “Het lezen van een boek, of eruit voorgelezen worden, is dé manier om in een andere wereld te duiken. Ik heb door de jaren heen aan mijn lezers gemerkt dat een verhaal heel veel impact kan hebben. Mijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’ is geen verkeersles, maar een spannend avontuur waar je ook nog iets van opsteekt. Ik hoop dat veel leerkrachten het boek in de klas gaan voorlezen en er daarna met elkaar over praten, wellicht in combinatie met een ‘Veilig op Weg’-les.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,621
Diesel1,286

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions