Clicky


North Sea Port zet in op duurzamer asfalt

North Sea Port zet in op duurzamer asfalt
12-09-2019 16:12 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

VLISSINGEN - Voor het asfalteren van wegen gebruikt North Sea Port duurzaam asfalt: Bioway. Dit levert een langere levensduur van de wegen in de haven op. In september wordt een aantal wegen van bioasfalt voorzien.

Het grensoverschrijdende havengebied van North Sea Port is 60 kilometer lang en 9.100 hectare groot. Het telt maar liefst 134 kilometer interne wegen. Om deze wegen te onderhouden, wordt er steeds gezocht naar innovatieve oplossingen en duurzame werkwijzen.

Beter voor milieu en omgeving

De afgelopen jaren werden een aantal deklagen, bij wijze van proef, al voorzien van asfalt met lignine (houtstof), de zogenaamde Bioway. North Sea Port heeft daar intussen goede ervaringen mee. De kwaliteit van het asfalt lijkt beter te zijn dan de reguliere deklagen, waardoor de levensduur naar verwachting langer is. Dit type asfalt is bovendien 50 procent biogebaseerd: de helft van de fossiele bitumen zijn vervangen door het plantaardige lignine. De koolstofvoetafdruk ligt 20 procent lager dan bij regulier asfalt. De weg produceert ook minder geluid (3 tot 4 decibel).

North Sea Port zal Bioway verder gebruiken op andere wegen. Op woensdag 11 en donderdag 12 september bracht de aannemer H4A in Vlissingen dit Bioway-asfalt als deklaag aan op de Frankrijkweg en een aantal gedeeltes van het fietspad aan de Frankrijkweg en aan de Europaweg. In de week van 30 september is de Oostenrijkweg aan de beurt.

North Sea Port zet in op een duurzaam onderhoud van de haveninfrastructuur, wat goed is voor de omgeving en het milieu. Gebruik maken van bioasfalt is daar één van de mogelijkheden van.