Clicky


Twee Scania LNG-trekkers voor De Vries Hoensbroek

Twee Scania LNG-trekkers voor De Vries Hoensbroek
12-09-2019 12:05 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

HOENSBROEK - Directeur Léon de Vries van het gelijknamige transportbedrijf in Hoensbroek heeft de primeur te rijden met de eerste twee Scania R410 trekkers op LNG in Limburg. Aanvankelijk kocht hij de voertuigen puur op de TCO. Daar wordt hij geholpen door zijn geografische ligging en de incentives voor het rijden op LNG die onze buurlanden wél bieden. Maar inmiddels ontdekt hij ook steeds meer de voordelen van deze groene brandstof voor zijn klanten.

“Ik heb twee jaar lopen wikken en wegen voor ik de knoop doorhakte om LNG voertuigen te kopen,” vertelt Léon. “Enerzijds wilde ik héél graag op een schone brandstof rijden. Maar ik kreeg de TCO met wat de Nederlandse overheid aan stimulering biedt, niet rond. Maar dit is Limburg. LNG in België was al goedkoper dan in Nederland. Dus toen de Duitse overheid met zijn Mautmaatregel kwam, zag ik mijn kans schoon. Het mag duidelijk zijn, dat ik de auto’s hoofdzakelijk bij onze oosterburen inzet.”

De Vries rijdt met 45 voertuigen waarvan 12 Scania’s op heel Europa met vooral stukgoed en containers. Daarnaast heeft hij een klein aantal kippers en rijdt hij bulk. In die laatste sector zet hij nu één van de twee R410 LNG voertuigen in. “Dat was wel even puzzelen,” vertelt Leon. “Tanken kost tijd en dus geld en daarom wilde ik persé twee tanks. Maar de compressor moet er ook nog bij. Die heeft RTI heel knap aan de binnenkant van het chassis weten op te hangen met de koeling tegen de achterwand van de cabine. In de praktijk pakt dat zelfs positief uit. Voor sommige bulkproducten is het heel belangrijk dat de lucht waarmee we blazen en woelen niet te warm is. Met die los geplaatste radiator blijkt de lucht nu veel koeler te blijven. Typisch een geval van ‘elk nadeel heb zijn voordeel’.”

De Vries zet beide LNG-voertuigen zoveel mogelijk in met twee chauffeurs zodat hij aan een kilometrage van 180.000 per jaar kan komen. “Ik wil de meerkosten terugverdiend hebben voor het einde van de Mautregeling. Want je praat toch nog steeds over een extra investering. Maar los van de TCO ontdek ik steeds meer andere voordelen van LNG. Ik heb een aantal klanten die er razend enthousiast over zijn dat ik met die brandstof rijdt. Je bent als transporteur in feite een onderdeel van hun productieketen. Dus als jij je CO2-uitstoot verlaagt, beïnvloedt dat ook de CO2-footprint van je klanten. Dat is ook de reden dat ik bijvoorbeeld met ultralichte trailers rijdt. Een schuifzeilenoplegger weegt bij mij niet meer dan 4,8 ton en mijn coiltrailers zijn net 500kg zwaarder: ook dat scheelt.”

De Vries koos bewust voor een R-cabine. “Mijn andere Scania’s hebben dat ook en ik wil uniformiteit. Maar die hebben wel meer vermogen: ik kies doorgaans voor 450 en soms 500 pk. Verder houd ik de uitrusting redelijk standaard. Maar ik heb op deze auto’s wel voor de geïntegreerde standairco gekozen en omdat je met LNG toch altijd al een retarder hebt, was de stap naar ACC heel klein. Dat brengt zowel extra veiligheid als comfort in de file. Verder laat ik het premium infotainmentsysteem met DAB+ en navigatie monteren en uiteraard gaan we altijd voor de beste stoel die we kunnen kopen want dat vind ik belangrijk. Als je tot 60 uur in de week voor je baas achter het stuur zit, vind ik het normaal dat die daarop niet bezuinigt.”

De Vries is zeer te spreken over Scania. “We hebben hier zo’n beetje elk merk lopen, dat komt ook vanwege een aantal overnames. Maar ik kies bij elke nieuwe aanschaf steeds vaker voor Scania. Je hebt van die uitgesproken Scaniafans. Maar ik stuur toch vooral op de cijfers: de TCO van het merk is gewoon zeer goed.”

Foto's

  • Marc Sanders
  • VDS
    VDS
  • Feenstra
    Feenstra Logistics & Transport
  • Emaus
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions