Transport Online - OM: agent Dordrecht gebruikte zijn dienstwapen

OM: agent Dordrecht gebruikte zijn dienstwapen

OM: agent Dordrecht gebruikte zijn dienstwapen
10-09-2019 16:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De agent in Dordrecht die waarschijnlijk zijn gezin en zichzelf heeft gedood, gebruikte daarbij zijn dienstwapen. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft dat laten weten. Het wapen is gevonden in de woning. Een woordvoerster van het OM kan niet zeggen of de politieman toestemming had om zijn wapen mee naar huis te nemen.

De man was lid van een zogeheten flexteam van de politie in Dordrecht. Dat zijn agenten die tijdelijk kunnen worden ingezet voor werkzaamheden in basisteams die extra mankracht nodig hebben voor de opsporing of handhaving.

Het onderzoek is in volle gang en wordt gedaan door de Rijksrecherche, omdat er een politieman bij is betrokken. Er is verder onder meer een uitgebreid getuigenverhoor, aldus het OM. De opsporingsdiensten bekijken alle alternatieve scenario's voor de dood van de moeder en twee dochtertjes, maar het meest waarschijnlijke is dat de vader de dader is.

Politiemensen mogen niet zomaar hun dienstwapen meenemen naar huis. Dat is alleen toegestaan als ze een piket- of operationele dienst hebben, of als ze een training of toetsing volgen, staat in de wettelijke regeling. In enkele andere situaties mag het ook, maar pas na schriftelijke toestemming van de korpschef. Als agenten hun vuurwapen meenemen, dan moeten ze die bewaren in een "inbraakwerende" ruimte. Ook mogen ze een wapen niet onbeheerd in een auto achterlaten.

Algemene standaard is dat agenten hun wapen achter slot en grendel laten bewaren in de wapenkamer of -kluis op het politiebureau.

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van de vakbond ACP is er eerder discussie geweest over het meenemen van dienstwapens. "Maar de richtlijnen geven geen garantie dat dit soort verschrikkelijke dingen nooit voorkomt." De inzet moet in zijn ogen zijn dat politiemensen alert zijn op collega's die mogelijk problemen hebben of met wie het niet goed gaat. Het komt wel eens voor dat een agent zijn wapen tijdelijk moet inleveren om die redenen, aldus Van de Kamp.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions