Clicky


Voorbereidingen brexit zonder deal gaan door

Voorbereidingen brexit zonder deal gaan door
05-09-2019 12:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse regering blijft voorbereidingen treffen voor een brexit zonder deal, ook als een voorstel wordt goedgekeurd waarmee premier Boris Johnson kan worden gedwongen om weer brexituitstel te vragen. Dat zei minister Stephen Barclay (Brexitzaken), die benadrukte dat de andere EU-lidstaten zo'n verzoek ook kunnen weigeren.

Barclay legde in het parlement uit dat alle EU-lidstaten vetorecht hebben en daarmee verdere verlenging van de brexitdeadline kunnen blokkeren. De Britten krijgen dus niet automatisch uitstel van de brexit als ze daar in Brussel om vragen.

Als geen uitstel wordt gevraagd en verleend, moet het Britse vertrek uit de EU over 56 dagen plaatsvinden. Premier Johnson heeft gezegd dat hij dan sowieso de EU wil verlaten, desnoods zonder brexitdeal.

Die opstelling plaatste Johnson op ramkoers met het Lagerhuis. Dat floot hem deze week terug door een wetsvoorstel aan te nemen dat zo'n no-deal brexit moet voorkomen. In de wet staat dat Johnson de EU opnieuw om brexituitstel moet vragen als hij niet tijdig een deal weet rond te krijgen. Inmiddels kijkt het Hogerhuis naar het voorstel.