Transport Online - Personeel niet vervolgd na dood winkeldief

Personeel niet vervolgd na dood winkeldief

Personeel niet vervolgd na dood winkeldief
04-09-2019 13:27 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - Twee medewerkers van een Goudse groothandel worden niet vervolgd voor het overlijden van een winkeldief. De man ademde niet meer nadat het personeel hem in afwachting van de politie in bedwang had gehouden. Maar volgens het Openbaar Ministerie was het handelen van het personeel geoorloofd en dus worden de zaken geseponeerd.

De winkeldief werd op 11 augustus 2017 gesnapt in de groothandel in Gouda. Hij zei aanvankelijk dat hij alsnog wilde betalen maar zette het toch op een lopen. Om te ontkomen beukte hij tot vier keer met een aanloop tegen de glazen schuifdeur. Toen die ontzet was, ging hij door de ruit naar buiten. Daar werd hij door personeel tegen de grond gewerkt.

Het personeel bleef op hem zitten tot de politie erbij kwam. Die merkte dat hij niet meer ademde. De winkeldief werd in coma het ziekenhuis binnen gebracht. Na drie dagen werd hij naar Polen vervoerd omdat familie hem daar wilde verzorgen. Tijdens de reis overleed hij.

Omdat de man is overleden onderweg naar Polen, is de sectie daar verricht. De resultaten daarvan heeft het Openbaar Ministerie na herhaald aandringen pas eind 2018 mogen ontvangen om te laten vertalen en beoordelen. Het is spijtig dat daarmee ook het personeel van de winkel en de nabestaanden lang op een beslissing hebben moeten wachten. Dit zal voor hen een lange periode van onzekerheid zijn geweest.

Tegelijkertijd had de aanhouding onbedoeld een ernstige afloop; er is een persoon overleden, wat uiteraard veel verdriet bij zijn familie en vrienden teweeg brengt. Een zorgvuldige afweging is dan op zijn plaats en daarvoor was het sectierapport van belang.

Burgers mogen iemand aanhouden en daarbij afhankelijk van de omstandigheden gepast geweld gebruiken om iemand te kunnen overdragen aan de politie. Het ging hier om een sterke jongeman die al grof fysiek geweld had gebruikt tegen de deur, zich op de grond bleef verzetten, niet voor rede vatbaar was en mogelijk een gevaar vormde voor anderen. De door de medewerkers gebruikte krachtsinspanning was nodig om hem onder controle te houden.

Op camerabeelden is te zien dat de winkeldief zich de laatste minuut voordat de politie het overneemt niet meer beweegt. Volgens het OM mag van het personeel niet worden verwacht dat zij dit onmiddellijk hadden opgemerkt. Zij zijn geen ervaringsdeskundigen.

Bij de sectie zijn kleine letsels aangetroffen die kunnen zijn ontstaan tijdens de inbedwanghouding, maar ook tijdens het medisch handelen daarna. Er blijkt in elk geval niet dat rond de kin en nek grote kracht is gebruikt. Mede daarom vindt het Openbaar Ministerie het optreden van het personeel proportioneel en dus toegestaan.

Al met al is er volgens het OM geen wettig en overtuigend bewijs dat de medewerkers van de groothandel schuld hebben aan het overlijden van de winkeldief. Het zal de zaken daarom seponeren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions