Transport Online - 'Hongkong trekt omstreden wet formeel terug'

'Hongkong trekt omstreden wet formeel terug'

'Hongkong trekt omstreden wet formeel terug'
04-09-2019 09:47 | Buitenland | auteur ANP/RTR

HONGKONG - Leider Carrie Lam van Hongkong zal naar verwachting later op woensdag de formele intrekking aankondigen van de voorgestelde controversiële uitleveringswet met China. Dat meldt de South China Morning Post, op basis van anonieme bronnen.

Door het plan waarmee mensen door de autonome regio voor berechting kunnen worden overgedragen aan China, sloeg de vlam in de pan. Al drie maanden wordt massaal betoogd tegen Lam en haar plannen.

In juli had Lam al op de televisie aangekondigd de omstreden uitleveringswet te zullen intrekken. Lam noemde het werk van de overheid een "totale mislukking". De wet is volgens Lam dood.

Vijf eisen

De intrekking van het wetsvoorstel, waardoor burgers uit Hongkong naar het vasteland van China zouden kunnen worden gestuurd om terecht te staan, was een van de belangrijkste eisen van pro-democratie demonstranten die de voormalige Britse kolonie in een diepste crisis hebben gestort. De betogers zijn fel tegen de toenemende inmenging vanuit de Chinese hoofdstad Peking.

Het is nog de vraag of de intrekking een einde zal maken aan de protesten. De stap komt slechts tegemoet aan één van de vijf belangrijkste eisen, waaronder ook oproepen voor een onafhankelijke onderzoekscommissie naar politiegeweld, amnestie voor degenen die zijn gearresteerd en algemeen kiesrecht.

Lam zou ook van plan zijn om een onderzoekscommissie op te zetten om de recente gebeurtenissen te bestuderen, meldde de krant Oriental Daily, zonder iemand te citeren. "Als Carrie oprecht is in het herstellen van de vrede in de samenleving van Hongkong, is alleen de intrekking van het wetsvoorstel verre van voldoende", zei Alvin Yeung, een pro-democratische parlementariër.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions