Transport Online - Ook PvdA wil terug naar basisbeurs studenten

Ook PvdA wil terug naar basisbeurs studenten

Ook PvdA wil terug naar basisbeurs studenten
03-09-2019 09:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Ook de PvdA wil af van het leenstelsel voor studenten. "We zien dat studenten nu onder steeds meer prestatiedruk staan. Zeker voor kinderen van wie de ouders geen dikke portemonnee hebben telt de studieschuld dan zwaar", aldus fractievoorzitter Lodewijk Asscher.

"Om die reden omarmt de PvdA-fractie, samen met GroenLinks en de ChristenUnie, het manifest van de jongeren in Coalitie-Y voor meer vaste banen, voor meer betaalbare woningen en voor herinvoering van een basisbeurs. Veel jongerenclubs hebben zich verenigd in Coalitie-Y en zij noemden precies de dingen waar wij tegen strijden."

Asscher hoopt dat meer partijen zich bij het initiatief aansluiten zodat "een brede coalitie ontstaat die wat aan de zorgen van jongeren kan doen". Hij denkt dat voor een basisbeurs voor lagere inkomens en middengroepen ongeveer 700 miljoen euro nodig is. Asscher wil daarvoor de aanvullende beurs uitbreiden tot die werkt als een basisbeurs.

Studenten die al hebben moeten lenen voor hun studie, moeten bij de terugkeer van de studiebeurs gecompenseerd worden, vindt Asscher. Zij zouden anders, zonder studiebeurs en nog in afwachting van grote investeringen in hun onderwijs, de dupe zijn.

Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben ondanks de bezwaren van die laatste twee partijen afgesproken deze kabinetsperiode niet aan het leenstelsel te morrelen. Nu er een brede Kamermeerderheid is voor de terugkeer van de studiebeurs, kan een volgend kabinet zich daarvoor wel opmaken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions