Clicky

 
Transport Online - Rechter bepaalt dat acties beveiligers Schiphol mogen doorgaan

Rechter bepaalt dat acties beveiligers Schiphol mogen doorgaan

Rechter bepaalt dat acties beveiligers Schiphol mogen doorgaan
30-08-2019 20:26 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

HAARLEM - Acties van beveiligers op Schiphol kunnen doorgaan. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat de luchthaven had aangespannen tegen vakbond FNV. De bond wil zondag actievoeren als Schiphol niet voldoet aan eisen voor de aanbesteding van nieuwe beveiligerscontracten.

FNV wil dat Schiphol bij de aanbesteding eist dat bedrijven zich aan de cao Particulieren Beveiliging houden. De bond vreest namelijk dat de minder goede cao Evenementenbeveiliging wordt gevolgd na de aanbesteding. Schiphol zegt dat het die eis niet mag stellen volgens Europese aanbestedingsregels. Schiphol vindt dat de zaak via de rechter moet worden beslist en niet door middel van personeelsacties. Bovendien vreest de luchthaven veel overlast.

De kortgedingrechter was het niet eens met het juridische verweer van Schiphol. Ook met de stelling van Schiphol dat de acties niet proportioneel zouden zijn, ging de rechter niet mee. De omvang van de acties stond namelijk nog niet vast, met name omdat Schiphol overleg met FNV over de veiligheidsaspecten "stelselmatig uit de weg" was gegaan.

FNV noemde de uitspraak in een reactie "een overwinning voor het werknemersrecht". De vakbond en Schiphol gingen na de zitting direct om tafel om te kijken op welke manier de acties kunnen plaatsvinden zonder de veiligheid op de luchthaven in gevaar te brengen.

Schiphol laat weten de uitspraak van de rechter te betreuren, "met name voor alle reizigers die hinder kunnen ondervinden". Volgens de luchthaven kunnen de aangekondigde werkonderbrekingen "leiden tot stagnatie van de passagiersdoorstroming" waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden