Transport Online - Vrachtvolume Schiphol daalt met 9,1 procent

Vrachtvolume Schiphol daalt met 9,1 procent

Vrachtvolume Schiphol daalt met 9,1 procent

AMSTERDAM - Schiphol zit duidelijk tegen de grenzen van zijn capaciteit aan. De luchthaven verwelkomde in de eerste helft van dit jaar nog wel meer reizigers, maar de groei viel met 1,4 procent duidelijk lager uit dan de 5,5 procent die een jaar eerder werd gerealiseerd. In totaal vonden 34,5 miljoen passagiers in de periode hun weg op Schiphol.

Het aantal vliegbewegingen daalde de voorbije maanden fractioneel tot 242.107 vluchten. Om de ervaring van reizigers en de efficiëntie op de luchthaven te verbeteren, werd een slordige 336 miljoen euro geïnvesteerd, ruim 100 miljoen euro meer dan in eerste helft van 2018. Dat geld ging onder meer op aan de ontwikkeling van een nieuwe pier, de herontwikkeling van vertrekhal 1 en nieuwe apparatuur om ruim- en handbagage te scannen.

Evengoed konden de investeringen niet voorkomen dat recent storingen in het bagagesysteem en bij het brandstoftoevoersysteem voor hinder bij reizigers en luchtvaartmaatschappijen zorgden. Schiphol is zich daarvan bewust. Naar het brandstofmalheur is onafhankelijk onderzoek ingesteld.

Het vrachtvolume op Schiphol liet een daling zien van 9,1 procent naar 767.000 ton. De terugval is het gevolg van minder vrachtvluchten door een gebrek aan zogeheten slots op Schiphol alsook door de zwakkere internationale markt voor vrachtvluchten.

De krapte qua vliegbewegingen zal de groei van Schiphol nog wel enige tijd in de weg zitten, ook omdat de opening van Lelystad Airport om juridische redenen nog langer op zich laat wachten. Recent besloot het kabinet wel dat Schiphol na 2020 gematigd en gecontroleerd mag groeien mits het aantal ernstig gehinderde omwonenden afneemt.

De totale passagiersgroei van Royal Schiphol Group, waartoe ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport behoren, viel 2,2 procent hoger uit. Eindhoven verwelkomde 3,2 miljoen reizigers, hetgeen een stijging op jaarbasis van 8,9 procent betekende. De stroom passagiers in Rotterdam vermeerderde met 8,2 procent tot 954.000.

Het nettoresultaat van de Schiphol Group steeg naar 133 miljoen euro. Dat betekende op jaarbasis 18 miljoen euro meer dan een jaar eerder.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,326

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions