Transport Online - Kinderen hamsterden uit prullenbak op school

Kinderen hamsterden uit prullenbak op school

Kinderen hamsterden uit prullenbak op school
29-08-2019 17:40 | Binnenland | auteur ANP

BREDA - Een Japans stel uit het Brabantse Molenschot liet vijf van hun zeven kinderen zo verhongeren, dat er volgens justitie sprake was van een poging tot doodslag. De officier van justitie eiste daarom donderdag bij de rechtbank in Breda 46 en 48 maanden cel tegen ze.

De kinderen, tussen de zes en twaalf jaar oud, liepen op school in het oog, omdat ze eten uit de prullenbakken haalden en zelfs voedsel stalen van andere kinderen. Ze waren graatmager en hadden blauwe plekken, doordat ze werden geschopt en geslagen, erkenden de ouders. Ook gaf vader Hidefumi M. toe dat hij kinderen tot zeven weken lang opsloot in de schuur of hun kamer.

De kinderen mochten thuis niet over eten praten of zeggen dat ze honger hadden. Dan kregen ze straf, zeiden de ouders donderdag. Straf kon betekenen dat ze tot wel vijf dagen geen eten kregen.

Justitie legde behalve de poging doodslag ook nog opsluiting en mishandeling ten laste. Vanwege de mishandelingen was de eis tegen vader Hidefumi iets hoger. Hij schoof huilend de meeste verantwoordelijkheid in de schoenen van zijn vrouw, die hem zou hebben onderdrukt. "Ik had de kinderen moeten beschermen. Ze hadden wel dood kunnen gaan." Noriko M. zei juist dat ze niet tegen haar man op kon en dat hij de kinderen strafte. "Hij was de baas."

Het gezin was in februari vorig jaar naar Nederland verhuisd. De ouders werden vier maanden later opgepakt. De kinderen zijn toen voor tien dagen opgenomen in het ziekenhuis voor hervoeding. Bij een van de kinderen was sprake van een levensbedreigende situatie, zei een kinderarts donderdag. Hij stelde dat het '100 procent zeker' ook bij de andere kinderen zover zou zijn gekomen als er niets was gebeurd.

De zes oudste kinderen zijn vrij snel nadat de ouders vorig jaar juni werden opgepakt, opgevangen bij hun grootouders in Japan. De baby, als enige kind van beide verdachten, is daar onlangs ook ondergebracht.

De ouders hebben aangegeven dat ze willen scheiden en na hun detentie terug willen naar Japan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions