Transport Online - Tweede Unimog railwegvoertuig voor Amsterdams openbaar vervoerder GVB

Tweede Unimog railwegvoertuig voor Amsterdams openbaar vervoerder GVB

Tweede Unimog railwegvoertuig voor Amsterdams openbaar vervoerder GVB
28-08-2019 13:20 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - De omvangrijke vloot van het Amsterdamse openbaar vervoersbedrijf GVB kreeg onlangs versterking van haar tweede Unimog U 423. Net als zijn ‘oudere broertje’ is dit voertuig geschikt gemaakt voor tweeweginzet, wat betekent dat de truck zowel op de weg als op het spoor uit de voeten kan. De nieuwe aangeschafte Unimog gaat dienst doen als onderhouds- en noodvoertuig op de in 2018 geopende metrolijn 52, ook wel bekend als de Noord/Zuidlijn.

Mercedes-Benz Unimog U 423

Net als de eerste geleverde Unimog is het nieuwste voertuig voorzien van een railonderstel. Deze bijzondere opbouw is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Mercedes-Benz Trucks Nederland en KOKS Group uit Alkmaar, expert in rail-/wegvoertuigtechniek. De nieuwe Unimog U 423 beschikt over een gesloten opbouw, een systeem om de wagons af te remmen en een hydraulische hersporingsysteem, waardoor de vrachtwagen flexibel inzetbaar is. De Unimog uit 2017 is voorzien van een laadkraan en een 400 tons wagonremsysteem. De truck wordt al twee jaar gebruikt voor onder meer vernieuwing van wissels of het voorttrekken van railgebonden werktuigen.

Tandemvoertuigen

Speciaal is dat beide Unimog-voertuigen aan elkaar gekoppeld kunnen worden, met als gevolg een verdubbeling van de trekkracht. In geval van nood kan het Unimog-tandem een metro met een lengte van 120 meter en een gewicht van circa 200 ton moeiteloos wegslepen, zelfs bij een hellingsgraad van hoger dan 4 procent.

“Bij deze tandemwerking zijn de Unimogs zowel mechanisch als elektronisch gekoppeld en kunnen zo optimale tractieprestaties bereiken door het motortoerental nauwkeurig aan te passen", ligt Matthijs Bokma van de KOKS Group toe.

Alleen de voorste Unimog wordt ingeschakeld en neemt de besturing van de achterste automatisch over. Om deze tractieprestaties te bereiken, zijn beide Unimog U 423-voertuigen af fabriek uitgerust met een koppelomvormer en de noodzakelijke elektronische interface.

GVB Amsterdam

Als hét openbaar vervoersbedrijf van Amsterdam exploiteert GVB stadsbussen, veerboten, metro en tram. Jaarlijks vervoert het bedrijf in totaal 227,1 miljoen passagiers. Met circa 5.000 medewerkers, uitzendkrachten en externen is GVB een van de grootste werkgevers van Amsterdam.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions