Transport Online - Kamer: pak drugscriminaliteit harder aan

Kamer: pak drugscriminaliteit harder aan

Kamer: pak drugscriminaliteit harder aan
28-08-2019 11:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De drugscriminaliteit in Amsterdam moet harder worden aangepakt, en daar moet het kabinet ook meer geld voor uittrekken. Dat stellen partijen in de Tweede Kamer, in reactie op een uitgelekt rapport waar De Telegraaf woensdag over bericht. Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) heeft een debat aangevraagd.

Volgens het rapport De Achterkant van Amsterdam heeft het stadsbestuur de strijd tegen grote drugscriminelen feitelijk verloren. Duidelijk zicht op de hele keten is er niet. Ook is onvoldoende duidelijk hoe het illegaal vergaarde geld in de legale economie terechtkomt, bijvoorbeeld via vastgoed in de hoofdstad.

Kuiken noemt de conclusies "zorgelijk". "Dit rapport is echt heel alarmerend. Dit gaat niet om knuffelcriminelen, maar om keiharde drugsbazen die de baas zijn op straat", aldus Kuiken. "Deze strijd moet veel serieuzer genomen worden: investeer in kennis en in agenten, ga strenger handhaven en meer zaken vervolgen, en beloofde wetgeving om informatie uit te kunnen wisselen moet er snel komen."

Volgens CDA'er Madeleine van Toorenburg moet "de normalisering van gebruik een halt worden toegeroepen". Ook pleit ze voor een stevige voorlichtingscampagne en een steviger aanpak van gebruikers, door ze de toegang tot festivals te ontzeggen en hogere straffen in te voeren.

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower vindt dat Nederland "de oorlog moet verklaren aan de georganiseerde misdaad". Of die oorlog gewonnen kan worden met "zachte doetjes als Femke Halsema, het linkse college en Grapperhaus en Dekker op Justitie en Veiligheid" betwijfelt hij.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen