Transport Online - Biodiesel Kampen failliet verklaard [UPDATE]

Biodiesel Kampen failliet verklaard [UPDATE]

Biodiesel Kampen failliet verklaard [UPDATE]
27-08-2019 11:26 | Faillissementen | auteur Redactie | ANP

KAMPEN - [update 15:29 uur] Voor de rechtbank van Zwolle is op maandag 26 augustus Biodiesel Kampen BV failliet verklaard. Het bedrijf kreeg eerder uitstel van betaling.

Vorige week veroordeelde de rechtbank Overijssel ee 51-jarige man uit Harderwijk, de eigenaar van het bedrijf, tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor fraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Twee medeverdachten (de 47-jarige vrouw van de hoofdverdachte en een 52-jarige man uit Wijhe), kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen en een taakstraf opgelegd. Een vierde verdachte, een 54-jarige man uit Kampen, werd vrijgesproken. Biodiesel Kampen waar de vier verdachten aan zijn verbonden, moet een boete betalen van 400.000 euro.

De eigenaar van het biodieselbedrijf heeft zich volgens de rechtbank samen met anderen schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en witwassen. Hierbij is over een periode van vier jaar ongeveer 3 miljoen euro onttrokken aan ondernemingen waarover de hoofdverdachte zeggenschap had. Dat gebeurde door middel van verschillende constructies zoals het opmaken van valse facturen. Het verkregen geld werd grotendeels omgezet in onroerende zaken in Nederland en op Bonaire.

De hoofdverdachte maakte zich daarnaast ook schuldig aan valsheid in geschrifte tijdens de handel in zogeheten biotickets. In die biotickets stond dat door het biodieselbedrijf grote hoeveelheden biobrandstof op de Nederlandse markt waren gebracht zonder dat dit in werkelijkheid gebeurde. Dit leverde het bedrijf ongeveer 2 miljoen euro op.

Bij het bedrijf werken volgens de curator mr. Quint 45 werknemers. Het bedrijf is opgericht in 2006. Het bankroet van Biodiesel Kampen is volgens curator Reinier Quint niet zozeer het gevolg van die veroordeling, maar van een nieuw en groter fraudeonderzoek van het Openbaar Ministerie. Het bedrijf kwam onder andere in de financiële problemen doordat B. en een andere betrokkene wegens die zaak lange tijd in voorlopige hechtenis zitten.

Het bedrijf lag al stil vanwege de uitspraak van de rechter. "Faillissement vergemakkelijkt echter de verkoop aan een derde doordat conservatoire beslagen zijn vervallen en de overnemer nog grondiger dan in surseance de banden met het verleden kan doorsnijden", aldus de curator.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,669
Diesel1,281

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions