Clicky

 
Transport Online - 'Besloten schouw Brunssummerheide is censuur'

'Besloten schouw Brunssummerheide is censuur'

'Besloten schouw Brunssummerheide is censuur'
23-08-2019 11:46 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Door het weren van de pers dinsdag bij de schouw op de Brunssummerheide in de zaak tegen Jos B., verdachte van de moord op Nicky Verstappen, is er sprake van censuur. Dat zei de advocaat van meerdere media die een kort geding hadden aangespannen tegen de rechtbank Limburg en enkele gemeenten.

"Nu de pers preventief verhinderd wordt verslag te leggen, is er sprake van censuur", aldus advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Ook de noodverordening die door de burgemeesters voor de omgeving is afgegeven, is volgens hem "buitenproportioneel".

Echter, volgens de advocaat die namens de rechtbank optreedt, kan de aanwezigheid van een cameraploeg verstorend werken. "De procesdeelnemers moeten zich vrij voelen om zich uit te spreken en te bewegen." Een groep van ongeveer 25 mensen zal dinsdag ongeveer 5 kilometer over de heide lopen. Het gaat om onder meer de rechters, de officieren van justitie, de verdachte en de familie Verstappen en hun woordvoerder Peter R. de Vries.

Het kort geding is aangespannen door de NOS, het ANP, het AD, De Telegraaf, RTL Boulevard, RTL Nieuws, Nu.nl, Hart van Nederland, de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Ook verdachte Jos B. heeft zich aan de kant van de media geschaard. Zijn advocaat Gerald Roethof zei dat er B. alles aan gelegen is dat de schouw in de openbaarheid wordt gehouden. De familie van Nicky Verstappen vindt eveneens dat media toegelaten moeten worden tot de locatie.

Op de Brunssummerheide werd 21 jaar geleden het lichaam van de 11-jarige Nicky gevonden. Hij verdween uit een jeugdkamp, een dag later werd hij dood aangetroffen. Jos B. kwam als verdachte in beeld door een groot DNA-verwantschapsonderzoek. Hij werd vorig jaar augustus aangehouden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,635

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions