Transport Online - Minister: oplossing gezocht voor Johan van Laarhoven

Minister: oplossing gezocht voor Johan van Laarhoven

Minister: oplossing gezocht voor Johan van Laarhoven
23-08-2019 10:37 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse en Thaise autoriteiten gaan een oplossing zoeken voor de in Thailand gedetineerde ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet dat weten na een gesprek met de Thaise premier Prayut Chan-o-cha en diens minister van Justitie Somsak Thepsutin.

"De Thaise premier heeft aangegeven begrip te hebben voor het verzoek van Nederland. De positieve grondhouding bij de Thaise autoriteiten vind ik zeer bemoedigend’’, aldus Grapperhaus in een verklaring. Er is afgesproken om op "korte termijn" verder te praten over de kwestie op ambtelijk niveau.

Grapperhaus is naar Bangkok gereisd om te pleiten voor de terugkeer van Van Laarhoven en zijn vrouw naar Nederland zodat die hier hun straf zouden kunnen uitzitten. De Tilburger is in Thailand tot 75 jaar cel veroordeeld wegens witwassen van drugsgeld, zijn vrouw kreeg twaalf jaar. De Thai brachten hen voor de rechter nadat het Nederlandse Openbaar Ministerie in 2014 om hulp bij een onderzoek tegen Van Laarhoven had gevraagd.

De gang van zaken leidde tot scherpe kritiek. De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie bij het rechtshulpverzoek onzorgvuldig hebben gehandeld. Een maand later riep de Tweede Kamer Grapperhaus op zich in te spannen om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

Deze oproep van de volksvertegenwoordiging was voor de minister reden om naar Thailand te gaan. Het gebeurt niet vaak dat een bewindsman zich zo persoonlijk met een zaak bemoeit. NRC Handelsblad meldde deze week dat het Openbaar Ministerie niet blij was met de bemoeienis. Grapperhaus zei daarop dat het bezoek in goed overleg met het OM was voorbereid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen