Transport Online - Kabinet: alleen meedoen met EU-missie Hormuz

Kabinet: alleen meedoen met EU-missie Hormuz

Kabinet: alleen meedoen met EU-missie Hormuz
22-08-2019 11:42 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland wil alleen een marineschip naar de bedreigde Straat van Hormuz sturen als dat in Europees verband gebeurt. Zo denkt het kabinet tegemoet te komen aan de bezwaren tegen de Amerikaanse missie, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

De Amerikaanse regering dringt er bij bondgenoten als Nederland op aan mee te doen aan de missie om de zeestraat te beveiligen. Olietankers in de smalle doorgang tussen Iran en het Arabische schiereiland, cruciaal voor de oliehandel, zijn de afgelopen tijd meermaals aangevallen.

Maar het kabinet aarzelt, omdat Nederland niet wil worden meegezogen in de confrontatie met Iran die de Verenigde Staten lijken te zoeken. De Europese Unie gaat veel behoedzamer om met Iran en probeert bijvoorbeeld het atoomakkoord met dat land te redden. Vooral regeringspartij D66 zou weinig voelen voor deelname aan een missie onder Amerikaanse leiding.

Onder andere Duitsland maakt zich hard voor een Europese maritieme missie naar de Straat van Hormuz. De EU-lidstaten zouden daarover volgende week verder praten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,678
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions