Transport Online - Bodem rond Brakel daalt door gaswinning

Bodem rond Brakel daalt door gaswinning

Bodem rond Brakel daalt door gaswinning
22-08-2019 11:57 | Binnenland | auteur ANP

ZALTBOMMEL - De bodem rond de Gelderse plaats Brakel is sinds 2010 ongeveer een centimeter gedaald door gaswinning in het gebied. In 2021 meet gasproducent Vermilion Energy of de bodem verder daalt.

Dat staat in een nota die wethouder Willem Posthouwer van Zaltbommel deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Brakel hoort bij de gemeente Zaltbommel. Volgens deskundigen is er sprake van een significante daling, aldus Posthouwer.

Vermilion heeft de bodemdaling zelf vastgesteld. Volgens het bedrijf heeft de gaswinning op kleinere locaties last van de slechte schadeafhandeling in Groningen. Dat is echter geen reden om op kleinere locaties te stoppen, aldus het bedrijf, dat heeft beloofd veroorzaakte schade altijd te zullen vergoeden.

Vermilion wil het gasveld Brakel in de komende jaren verder uitbreiden. Zaltbommel is daar faliekant op tegen, onder meer vanwege bodemdaling zoals die nu is vastgesteld. Bodemdaling kan zorgen voor schade aan huizen en wegen. Waterschap Rivierenland onderzoekt wat het gevolg van bodemdaling is voor de rivierdijken.

Zaltbommel gaat zich verzetten tegen de nieuwe vergunning die Vermilion nodig heeft voor de voorgenomen uitbreiding. De gemeente heeft samenwerking gezocht met Gorinchem, Altena, West Betuwe, de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland en het waterschap Rivierenland.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions