Transport Online - Italiaanse premier Conte neemt ontslag

Italiaanse premier Conte neemt ontslag

Italiaanse premier Conte neemt ontslag
20-08-2019 16:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA/RTR

ROME - De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zijn terugtreden aangekondigd. Conte zei dinsdag in de Italiaanse Senaat dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan president Sergio Mattarella.

Volgens Conte is de regering van de Vijfsterrenbeweging M5S en de rechts-populistische Lega "hier geëindigd". De regeringscrisis werd ingeluid door Lega-leider Matteo Salvini die nieuwe verkiezingen wil afdwingen. Salvini is ervan overtuigd dat zijn stijgende populariteit hem als premier aan de macht zal brengen.

Conte beschuldigde Salvini ervan zijn eigen persoonlijke- en partijbelangen boven die van het land te stellen. Hij waarschuwde dat diens poging de regering omver te werpen de economie kan schaden.

De partijloze premier sprak het parlement toe over de politieke beroering die door Salvini werd ontketend en verweet hem zijn groeiende populariteit in de peilingen te willen verzilveren via vervroegde verkiezingen. Geplande hervormingen kunnen daardoor in gevaar komen, zei Conte.

Lega-leider en minister van binnenlandse Zaken Salvini bestempelde anti-establishmentpartij M5S de laatste weken voortdurend als obstakel in de regeringscoalitie. Hij trok daarmee feitelijk de stekker uit de alliantie.

Het is nu aan president Mattarella om te beslissen of er nieuwe verkiezingen komen, dan wel een nieuwe coalitie te smeden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions