Transport Online - Platform eist info NVWA over vangst tijgermug

Platform eist info NVWA over vangst tijgermug

Platform eist info NVWA over vangst tijgermug
20-08-2019 11:47 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet openheid van zaken geven over alle vangsten en meldingen van tijgermuggen en andere exotische muggen sinds het jaar 2005. Dat eist het platform Stop Invasieve Exoten met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

Het platform voelt zich gesterkt in zijn eis door een uitspraak van de Raad van State eerder deze maand. Die bepaalde toen al dat de NVWA bepaalde documenten openbaar moet maken over de tijgermug, die ziektes als knokkelkoorts of zika kan overbrengen. Het gaat om de exacte locatie waar muggen zijn aangetroffen. De NVWA heeft de uitspraak nog niet opgevolgd. "We zijn nog steeds bezig met het bestuderen van de uitspraak, maar we hopen eind augustus de vindplaats bekend te maken", zegt een woordvoerster.

De NVWA heeft hier altijd bezwaar tegen gehad gehad omdat het om privacygevoelige informatie gaat, zoals adressen van mensen in woonwijken. Aziatische muggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. Stop Invasieve Exoten eist dat de NVWA openbaar maakt om welke bedrijven het precies gaat.

Behalve openbaarheid van alle relevante documenten sinds 1 januari 2015, wil het platform ook inzicht in meldingen van burgers over exotische muggen. Volgens het platform moet de NVWA binnen maximaal acht weken reageren op het Wob-verzoek.

Volgens het platform zijn tot nu toe dit jaar al tijgermuggen gevonden in de gemeente Amstelveen, Noordoostpolder, Weert, Haarlemmermeer, Deurne en Assen. Gelekoortsmuggen zijn dit jaar opgedoken in Haarlemmermeer, Lingewaard en Assen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,288

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions