Clicky


OM: Verdachten konden halve kilo explosieven maken

OM: Verdachten konden halve kilo explosieven maken
19-08-2019 11:27 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - De kunstmest en chemicaliën die zijn aangetroffen bij de zes terreurverdachten die vorig jaar september zijn aangehouden in en rond Arnhem, waren voldoende om een halve kilo explosieven te maken. Daarmee hadden ze een grote ontploffing kunnen veroorzaken, zei de officier van justitie tijdens een inleidende zitting voor de rechtbank in Rotterdam.

Op de kunstmest zijn DNA-sporen van een van de verdachten gevonden, de gevonden wapens leverden geen bruikbaar DNA-materiaal op. "Maar gelukkig hebben we de beelden nog", verwees de officier naar de opnames die zijn gemaakt in een vakantiehuisje in Weert en in een busje, waar de verdachten contact hadden met een infiltrant van de politie. Daarop is te zien hoe de zes oefenen met de wapens, waarmee ze ook hebben geprobeerd te schieten toen ze werden aangehouden.

De inhoudelijke zitting van de rechtszaak laat nog bijna een jaar op zich wachten. De zes moeten worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum en zitten daar steeds met twee tegelijk zes weken lang. Daardoor kan de rechtszaak waarschijnlijk pas in juni plaatsvinden.

Vier van de zes verdachten waren bij de zogeheten pro-formazitting aanwezig.

De vermoedelijke terroristen, tussen de 21 en 35 jaar, zijn geboren of woonden in Arnhem. Drie zijn geboren in Irak en Afghanistan. Het OM stelt dat met hun aanhouding een aanslag op een nog onbekend doel is voorkomen.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions