Transport Online - Twee FVD'ers mee naar nieuwe partij Henk Otten

Twee FVD'ers mee naar nieuwe partij Henk Otten

Twee FVD'ers mee naar nieuwe partij Henk Otten
19-08-2019 10:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Twee senatoren van Forum voor Democratie sluiten zich aan bij de in ongenade gevallen oprichter Henk Otten. Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker richten samen met Otten een nieuwe partij op, zegt die laatste.

Door het vertrek van De Vries en Rookmaker houdt FVD negen van zijn twaalf Eerste Kamerzetels over. Een aantal andere FVD'ers wil het voorbeeld van de twee volgen, stelt Otten. Ze vinden dat partijleider Thierry Baudet de partij bedenkelijk ver naar rechts trekt, zegt Otten op NPO Radio 1.

FVD-leider Thierry Baudet betreurt de nieuwe breuk, maar zegt niet wakker te liggen van het vertrek van Rookmaker en De Vries. De afgekalfde senaatsfractie heeft daardoor niet per se minder stootkracht, denkt hij. De regeringscoalitie zocht volgens hem toch al geen steun bij FVD, maar eerder bij links. "Ik denk dat de schade voor ons wel meevalt", zegt Baudet tegen NRC.

Baudet blijft tegenspreken dat de breuk met Otten en diens medestanders voortkomt uit een ruzie over de koers. "Het conflict met Otten gaat gewoon over centjes, niet over ideeën."

De Vries stond, net als Otten, aan de wieg van FVD. Als woordvoerder van de jonge partij trok hij nauw op met oprichters Baudet en Otten. Tot het boegbeeld en de organisatorische spil van FVD ruzie kregen over onder meer Baudets koers en Baudet Otten van zelfverrijking en fraude beschuldigde en buitenspel zette.

Rookmaker nam het op voor Otten. Ze deed nog een vergeefse poging de beide kampen te verzoenen. Dat verzoening onmogelijk bleek lag aan de "ramkoers" van Baudet, stelt Otten.

Rookmaker maakt ook aanspraak op de zetel in het Europees Parlement die FVD extra krijgt zodra de Britten de Europese Unie verlaten. Ze liet eerder doorschemeren daar wel oren naar te hebben. Dan moet ze haar Eerste Kamerzetel wel opgeven. Die zou dan weer toevallen aan FVD. Het is nog onduidelijk of deze zetel dan door een Baudet-getrouwe of door een bondgenoot van Otten zal worden ingenomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions