Clicky


Hongkong verbiedt demonstraties op vliegveld

Hongkong verbiedt demonstraties op vliegveld
14-08-2019 10:07 | Buitenland | auteur ANP

HONGKONG - Na twee dagen met demonstraties die het vliegverkeer lamlegden heeft het vliegveld van Hongkong een demonstratieverbod ingesteld. Het doel van het verbod is "te voorkomen dat personen op onrechtmatige en opzettelijke wijze het correcte gebruik van de luchthaven belemmeren of belemmeren."

De luchthaven van Hongkong is woensdag weer in bedrijf. Het vliegveld moet honderden geannuleerde vluchten opnieuw inpassen. Net als maandag moeten reizigers daarom nog wel rekening houden met vertragingen. Schoonmakers en onderhoudswerkers ruimen op en repareren de schade.

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijk zou maken. Inmiddels richt zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China dat als buitenland wordt gezien. Hongkong is weliswaar onderdeel van China maar heeft eigen wetgeving en bestuur.

De aandelenmarkt van Hongkong daalde naar een dieptepunt in zeven maanden tijd. De Verenigde Naties drongen bij Hongkong aan op terughoudendheid naarmate de protesten toenemen.