Flixbus doekt, tegen de afspraken in, overgenomen Eurolines Nederland op

Flixbus doekt, tegen de afspraken in, overgenomen Eurolines Nederland op
13-08-2019 11:36 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie | ANP

AMSTERDAM - Het Europese langeafstand OV-bedrijf Flixbus sluit tegen de afspraken in de deuren van de onlangs overgenomen concurrent Eurolines. Het gaat om de kantoren Amsterdam Duivendrecht, Rotterdam en Den Haag. De medewerkers van Eurolines Nederland voelen zich gebruikt. "Ons is altijd verteld dat er na de overname arbeidsvoorwaardelijk voorlopig niks zou veranderen", aldus FNV-kaderlid Hans Goedegebuure. Voor de medewerkers dreigt nu ontslag.

In mei 2019 werd bekend dat het Franse openbaar streekvervoersbedrijf Transdev haar internationale dochteronderneming Eurolines zou gaan verkopen. Vanwege tegenvallende resultaten, maar ook vanuit strategische overwegingen, om meer te focussen op de kernactiviteit namelijk het openbaar streekvervoer. Flixbus zou dezelfde werkzaamheden gaan uitvoeren, onder de naam Eurolines.

Flixbus, zo lijkt het, heeft Eurolines aangekocht om de buslijnen in handen te krijgen om zo de concurrentie uit te schakelen. "Flixbus wil over de ruggen van werknemers en chauffeurs de Europese markt gaan domineren. Dat kan niet zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen die het werk uitvoeren", reageert FNV-vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag. "Dat gebeurt al massaal, omdat elk risico van de uitvoering weggelegd wordt bij tourbedrijven die vervolgens tegen schandalige tarieven het vervoer moeten uitvoeren. Dit komt uiteindelijk terecht op het bordje van de medewerkers."

Kort na de aankondiging van de sluiting van Eurolines heeft Flixbus een minimale ontslagvergoeding aangeboden. Ook wil het niet verder onderhandelen over een sociaal plan. De medewerkers zijn zeer ontstemd, omdat de werkgever zo goedkoop mogelijk van haar personeel af wil. "Als Flixbus niet met een beter bod komt, worden acties niet uitgesloten", aldus Van Der Gaag.

Het gaat om een groep van ongeveer twintig mensen met allemaal lange dienstverbanden.

Flixbus zegt in een schriftelijke reactie dat de onrendabele Nederlandse verkooppunten en een ondersteunend kantoor worden gesloten en dat daarmee twaalf arbeidsplaatsen vervallen. Enkele medewerkers krijgen een andere baan aangeboden bij Flixbus.

Het bedrijf ontkent echter dat ten tijde van de overname afspraken zijn gemaakt over de toekomst van Eurolines. Flixbus zegt met de bond van gedachten te hebben gewisseld over de kwestie en een "passend sociaal plan" te hebben voorgelegd. Daarin krijgen de getroffen medewerkers meer dan waar ze wettelijk gezien recht op hebben, waaronder een hogere beëindigingsvergoeding, tekenbonus, outplacement, opleidingsbudget en kosten voor rechtsbijstand.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,786
Diesel1,476

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden