Clicky

 Agenten gevraagd terug te komen van vakantie

Agenten gevraagd terug te komen van vakantie
09-08-2019 13:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Op meerdere plekken in Nederland worden agenten op vrijwillige basis gevraagd terug te komen van vakantie. "Ze krijgen de diensten niet meer rond", zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs. Het personeelstekort speelt zowel in regio’s als Gelderland, als in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Struijs heeft nog geen cijfers, maar volgens hem ligt het aantal politiemensen dat wordt gevraagd terug te komen significant hoger dan in andere zomers. Vooralsnog worden geen mensen 'ingevlogen': de agenten die worden benaderd, vieren thuis vakantie of staan bijvoorbeeld op een Nederlandse camping. "De mensen zeggen: we zijn al overbelast en nu worden we ook nog lastiggevallen tijdens onze vakantie." Maar sommige agenten onderbreken inderdaad hun vakantie, uit collegialiteit, zegt de NPB-voorzitter.

Ook volgens politiebond ACP gebeurt het op meerdere plekken in Nederland dat aan politiemensen wordt gevraagd terug te komen, maar of dat vaker gebeurt dan normaal weet de bond niet. Het komt ook niet overal voor, zegt een woordvoerder. "In Brabant bijvoorbeeld gebeurt dat niet, maar worden wel wijkagenten op de noodhulp ingezet. Dus die zijn nauwelijks meer in de wijk." Volgens hem is de capaciteit van de basisteams zorgelijk, en wordt dat extra duidelijk in de vakantieperiode. "Dan is er niet minder werk bij de politie."

Structurele onderbezetting

De capaciteitsproblemen zijn ontstaan door structurele onderbezetting en overbelasting, zegt Struijs. Mensen gaan met pensioen terwijl er niet genoeg nieuwe mensen in dienst treden. Daar komt bij dat het ziekteverzuim met 7 à 8 procent relatief hoog is, geeft de NPB-voorzitter aan.

De korpsleiding herkent zich niet helemaal in dit beeld. "Het piept en kraakt bij de politie, maar dat is ook buiten de zomers het geval", zegt een woordvoerder. Het kan incidenteel voorkomen dat iemand de vraag krijgt om bijvoorbeeld een dag eerder weer te gaan werken. "Wat kan gebeuren is dat het rooster net rond komt, maar dat iemand zich ziek meldt. Dan kan iemand worden gebeld met de vraag iets eerder weer te beginnen. Maar dat kan ook in februari gebeuren."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats