Clicky


'Gratis' verkregen Code 95 vanaf 1 april 2020 ongeldig

'Gratis' verkregen Code 95 vanaf 1 april 2020 ongeldig
06-08-2019 16:41 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER - Op 1 april 2020 wordt de ‘gratis’ verkregen Code 95 van oudere chauffeurs ingetrokken. Zij krijgen dan pas weer een geldige Code 95 als ze nascholing hebben gevolgd. TLN heeft echter geregeld dat deze chauffeurs meer eerder gevolgde nascholing mogen meetellen.

​​In Nederland hoefden chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 nooit de nascholing te volgen, die voor alle andere chauffeurs verplicht was om de benodigde Code 95 op hun rijbewijs bij te kunnen laten schrijven. De Europese Commissie vindt dit in strijd met de regels. Eerder al zorgde de Commissie ervoor dat de oudere chauffeurs vanaf 1 juni 2015 al niet meer een verlenging van hun Code 95-vermelding kregen zonder nascholing te volgen. Nu moet Nederland onder druk van de Commissie dus alle ‘gratis’ verkregen Code 95-vermeldingen intrekken.

Rijbewijs inwisselen

Na 1 april 2020 krijgen chauffeurs alleen nog een geldige Code 95 op hun rijbewijs als ze een ‘verklaring van nascholing’ (VvN) van de RDW hebben ontvangen. Die verklaring geeft de RDW af nadat de chauffeur 5 keer 7 uur training heeft gevolgd. Chauffeurs die dit betreft moeten wel hun rijbewijs inwisselen.

Dat kan zonder medische keuring, omdat er niets aan het rijbewijs zelf verandert, maar alleen de code 95-vermelding wordt gewijzigd. Die wordt er af gehaald of de einddatum wordt aangepast op basis van de verklaring van nascholing. Alle chauffeurs die hiermee te maken krijgen, ontvangen in de loop van de maand augustus een brief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met daarin alle informatie die nodig is. 

Regeling voor getroffen chauffeurs

Normaal gesproken mogen chauffeurs voor verlenging van hun Code 95 alleen nascholing meetellen die ze hebben gevolgd tot vijf jaar voordat hun Code 95 verloopt. Als dat bijvoorbeeld in 2023 is, mag die chauffeur alle nascholing die hij of zij volgde vanaf 2018 meetellen.

Nu heeft TLN met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgesproken dat de chauffeurs wiens Code 95 nu wordt ingetrokken, al hun gevolgde nascholing vanaf 1 april 2015 mogen meetellen. Zo is de kans groter dat zij die verklaring van nascholing krijgen zonder dat ze nu nog extra nascholing moeten volgen.

CBR gaat het TLN voorstel uitvoeren, maar het is allemaal nog niet in hun systemen verwerkt. Totdat er een technische oplossing is gevonden, kunnen TLN-leden deze specifieke aanvragen doen bij TLN.