Clicky


Ondernemers in Dutch TechZone willen dat geld van vrachtwagenheffing op A28-A37 in regio blijft

Ondernemers in Dutch TechZone willen dat geld van vrachtwagenheffing op A28-A37 in regio blijft
06-08-2019 10:38 | Transport | auteur Redactie

EMMEN - Het bedrijfsleven in de Dutch TechZone wil heldere afspraken met de minister van Infrastructuur over de besteding van geld uit de nieuwe vrachtwagenheffing in de eigen regio. Het moet worden besteed aan projecten op het gebied van mobiliteit, infrastructuur en bijbehorende opleidingen en technologie. Het geld uit de nieuwe vrachtwagenheffing moet helpen om de corridor A28-A37-E233, dwars door de Dutch TechZone door te ontwikkelen tot een toonaangevende innovatieve regio.

De gezamenlijke ondernemersorganisaties VPB-Emmen, Ondernemend Coevorden, Ondernemend Hoogeveen, Industriële Kring hardenberg en de Industriekombinatie Avereest schrijven dat in een uitvoerige reactie op het ontwerp van de nieuwe Wet Vrachtwagenheffing. De ondernemersorganisaties vertegenwoordigen meer dan 600 bedrijven met samen rond de 40.000 arbeidsplaatsen.

In de zienswijze wijzen de organisaties de minister onder andere op het feit dat de kilometerheffing voor vrachtwagens die straks op de A28 en de A37 gaat worden geheven, de regio onevenredig zwaar treft, omdat de transportafstanden tussen industriekernen en grotere bevolkingsconcentraties hier groter zijn dan in bijvoorbeeld Midden, Zuid- en West-Nederland. De extra kosten kunnen bovendien een negatieve invloed hebben op de bereidheid van bedrijven om zich in het gebied van de Dutch TechZone te vestigen.

In de zienswijze op de Wet Vrachtwagenheffing presenteren de ondernemersorganisaties een lange lijst met projecten en innovatieve ontwikkelingen waarvoor he op de A28 en de A37 opgebrachte geld kan worden benut, naast onderhoud en verbetering van de beide autosnelwegen.

De zienswijze is ook verzonden aan de noordelijke Kamerleden.