Clicky


Zuid-Korea: Japan voert economische aanval uit

Zuid-Korea: Japan voert economische aanval uit
04-08-2019 15:29 | Buitenland | auteur ANP

SEOUL - Zuid-Korea heeft Japan opgeroepen om terug te komen op het "roekeloze en risicovolle" besluit om de export naar het schiereiland te beperken. Volgens de Zuid-Koreaanse premier Lee Nak-yon voeren de Japanners een "economische aanval" uit op Zuid-Korea, na het afwijzen van diplomatieke gesprekken en van bemiddeling door de Verenigde Staten.

De spanningen tussen de twee landen zijn hoog opgelopen sinds Japan zijn buurland afgelopen week van een zogenaamde 'lijst van witte landen' met handelsvoordelen heeft gehaald. Zuid-Korea kwam daarna met een soortgelijk maatregel.

Japanse en Zuid-Koreaanse bedrijven dreigen de dupe te worden, omdat ze voor de handel van veel producten nu eerst een vergunning moeten krijgen. Eerder legde Japan al de export van diverse materialen voor de technologiesector naar Zuid-Korea aan banden. Dat kan de chipindustrie en productie van beeldschermen raken.

Beide landen steggelen over compensatie voor Zuid-Koreaanse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoogste Zuid-Koreaanse rechtbank oordeelde vorig jaar dat een Japans bedrijf schadevergoedingen moet betalen. Maar Japan zegt dat de kwestie al werd opgelost door een verdrag uit 1965.