Transport Online - Handelsoorlog Japan en Zuid-Korea escaleert

Handelsoorlog Japan en Zuid-Korea escaleert

Handelsoorlog Japan en Zuid-Korea escaleert
02-08-2019 11:05 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

TOKIO/SEOUL - Ook Zuid-Korea haalt Japan van zijn zogenaamde 'lijst van witte landen', nadat Tokio eerder tot dezelfde maatregel was overgegaan. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Financiën Hong Nam-ki aangekondigd. Landen op zo'n lijst krijgen bepaalde voordelen bij import en export.

Beide landen steggelen al langere tijd over de compensatie voor Zuid-Koreaanse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoogste Zuid-Koreaanse rechtbank oordeelde vorig jaar dat een Japans bedrijf schadevergoedingen moet betalen. Japan zegt dat de kwestie van de schadevergoeding werd opgelost door een verdrag uit 1965 dat de banden tussen Tokio en Seoul normaliseerde.

Japanse en Zuid-Koreaanse bedrijven dreigen de maatregelen te voelen. De wederzijdse handel kan worden vertraagd, omdat ondernemingen voor de invoer of uitvoer van een brede keur aan producten eerst een vergunning moeten krijgen.

Maatregelen

Formeel ontkende Tokio dat Zuid-Korea van de lijst is verwijderd wegens de verslechterde relatie. De stap zou door veiligheidszorgen zijn ingegeven, liet de Japanse minister van industrie weten. Die boodschap leek niet aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in besteed. Hij liet zijn kabinet weten dat "we niet opnieuw verslagen zullen worden", een verwijzing naar de decennialange kolonisatie van Korea door Japan.

Eerder legde Japan de export van drie belangrijke materiaalsoorten voor de technologiesector naar Zuid-Korea aan banden. Die materialen zijn onder andere van belang voor de chipindustrie en productie van beeldschermen.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions