Clicky


Staking ADM opgeschort na bereiken onderhandelingsresultaat cao

Staking ADM opgeschort na bereiken onderhandelingsresultaat cao
30-07-2019 09:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

ROTTERDAM - Medewerkers van de bulkterminal van het Rotterdamse oliezaadbedrijf Archer Daniels Midland Europoort (ADM) hebben hun staking opgeschort nu FNV Havens maandag een onderhandelingsresultaat bereikte met de directie. Het resultaat bevat afspraken over een loonsverhoging van in totaal 5,8 procent over een periode van drie jaar (1,8 procent in 2019, 2 procent in 2020 en nog eens 2 procent in 2021).

De loonsverhoging komt bovenop de prijscompensatie, de gebruikelijke loonstijging die gelijk is aan de hoogte van de prijsstijgingen om de koopkracht op peil te houden. Verder regelde FNV Havens een goede seniorenfitregeling die er voor zorgt dat de havenwerkers op een gezonde manier hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken. Ook maakte de vakbond afspraken over veiligheid, tijdelijke contracten en reparatie van het derde ww-jaar. Ongeacht de duur van de tijdelijke contracten betaalt ADM tenminste vier jaar transitievergoeding wanneer deze kortdurende contracten niet worden verlengd.

Staken loont

Verspreid over de afgelopen weken hielden de ADM-medewerkers stakingen. FNV-bestuurder Cees Bos over het resultaat: "Dit is het bewijs dat staken loont als medewerkers schouder aan schouder blijven staan tijdens acties. We leggen het onderhandelingsresultaat nu voor aan onze leden. Zij beslissen binnen een paar weken of ze er definitief mee akkoord gaan."

De cao geldt voor de ruim zestig werknemers die op de bulkterminal werken. In Europoort heeft ADM een vestiging waar sojabonen worden geperst. Daar worden ook schepen gelost die zowel de fabriek in Rotterdam, als fabrieken elders in Europa van grondstoffen voorzien. De bulkterminal werkt alleen voor ADM.