Transport Online - Iran: vasthouden tanker Grace 1 is schending akkoord

Iran: vasthouden tanker Grace 1 is schending akkoord

Iran: vasthouden tanker Grace 1 is schending akkoord
28-07-2019 15:03 | Buitenland | auteur ANP

WENEN - Het vasthouden van de Iraanse olietanker Grace 1 door Britse mariniers in Gibraltar is illegaal en een schending van het atoomakkoord van 2015. Dat zeiden president Hassan Rohani en de onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi zondag.

"Het is illegaal en zal negatief uitvallen voor het Verenigd Koninkrijk", zei Rohani. De onderminister voegde daaraan toe dat het een schending is van de nucleaire deal. "De landen die deel uitmaken van het akkoord zouden geen obstakels mogen zijn voor de export van Iraanse olie", aldus Araqchi.

Zondag zijn de topdiplomaten van betrokken landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Iran, bijeen in Wenen om het akkoord te redden.

De Iraanse olietanker werd op 4 juli in beslag genomen in Gibraltar. De tanker was met ruwe olie onderweg naar Syrië en zou daarmee Europese sancties hebben overtreden. Iran hield op 19 juli een Britse tanker aan in de Straat van Hormuz. Iran beschuldigt de bemanning van de tanker dat het de internationale voorschriften voor de scheepvaart zou hebben geschonden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,644
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions